- Drugi talas krize je već tu. I centralna banka i svetske finansijske institucije su ponovo korigovale prognoze za rast domaćeg društevnog bruto proizvoda. Ne bi bilo realno očekivati da će negativni tokovi na evropskim tržištima zaobići našu privredu. Smatram da je zato neophodno da se ubrzaju reformski procesi; kroz restrukturiranje javnog sektora moraju se stvoriti uslovi za oživljavanje privatnog sektora koji bi trebalo da bude nosilac budućeg razvoja i glavni pokretač izlaska iz krize - kaže za “Blic” Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

- Vrlo je važno da podržimo izvozno orijentisane kompanije. Takođe, sve predviđene investicije u infrastrukturu moraju da idu u smeru unapređenja opštih uslova poslovanja. Ohrabruje činjenica da Srbija ima mehanizme kojima može do određene mere da amortizuje dejstvo potencijalnih negativnih efekata prelivanja krize i ovde pre svega mislim na dobro kapitalizovane i likvidne banke, visoke devizne rezerve, kao i aranžman iz predostrožnosti sklopljen sa MMF-om.

- Svakako da će 2012. godina biti vrlo teška za sve zemlje u regionu, pa i za nas. Najveći rizici u ovom momentu dolaze sa tržišta evrozone i nadamo se da će se prilike stabilizovati i da će se uslovi poslovanja popraviti. Za nas i dalje osnovni imperativ ostaje pružanje pune finansijske podrške domaćim preduzećima i građanima. Nastojaćemo da generišemo dalji rast i u ovako kompleksnom makroekonomskom okruženju i konkurentnom tržištu. Jačanje kapitalne baze će pomoći da nastavimo sa dosadašnjom politikom kreditiranja privrede, uz fokus na dinarske pozajmice, u skladu sa preporukama centralne banke.

 

Kako su se dešavanja u Italiji odrazila na poslovanje grupe Intesa Sanpaolo?

- Intesa Sanpaolo je pokazala stabilnost i otpornost još u prvom talasu globalne krize, kada je bila u krugu retkih bankarskih grupacija koje nisu zatražile pomoć države. Produbljenje krize i posebno problemi visokog nivoa javnog duga stvorili su dodatne pritiske na bankarske sisteme svih zemalja članica unije. Svi napori Evropske centralne banke i kreatora ekonomske politike EU usmereni su ka stabilizaciji prilika na finansijskom tržištu. Bez obzira na izazove pred kojima se nalaze banke gotovo svih evropskih zemalja, solidna likvidnost i snažni kapital i dalje čine Intesa Sanpaolo grupu jednim od oslonaca ekonomskog sistema zemlje. Naša grupacija je ove godine povećala kapital u iznosu od pet milijardi evra i tako učvrstila poziciju jedne od najbolje kapitalizovanih bankarskih grupa u Evropi. U prilog tome govori i činjenica da je Intesa Sanpaolo jedina velika banka u Italiji pred koju nije postavljen zahtev dodatne kapitalizacije nakon poslednjeg stres testa.

Kako su izazovi na domaćem tržištu uticali na poslovanje Banca Intesa?

- Jasno je da je produženo dejstvo svetske finansijske krize nepovoljno uticalo na oporavak naše privrede. Pad domaće tražnje i problemi na tržištima zemalja koje su naši najveći spoljno-trgovinski partneri u značajnoj meri su pogoršali pozicije realnog sektora. Nesumnjivo je da je najveći izazov bio održavanje kreditne aktivnosti kao i kvaliteta kreditnog portfolija. Rezimirajući rezultate, možemo reći da smo ostvarili postavljene ciljeve. Banca Intesa je i tokom 2011. nastavila da beleži trend rasta, kako u delu plasmana, tako i u depozitnom poslovanju, što je rezultiralo dodatnim jačanjem tržišne pozicije. Visoko poverenje u našu banku potvrđeno je i u ovogodišnjoj nedelji štednje, u kojoj smo sačuvali celokupan depozitni potencijal, a uz to smo prikupili dodatnu štednju. Novi talas krize nas ne obeshrabruje jer osim što je naša banka visoko likvidna i kapitalizovana, ima i veoma kvalitetnu i snažnu klijentsku bazu.

Generali direktor Vaše matične bankarske grupacije zauzeće jedno od najznačajnijih mesta u novoj Vladi Italije. Da li očekujete da će nova Vlada uspeti da se izbori sa situacijom u Italiji?

- Imenovanje Korada Pasere za ministra ekonomskog razvoja, infrastrukture i transporta ovako značajnom trenutku ne samo za Italiju, već i za čitavu evro zonu, svojevrsna je potvrda ne samo njegovog stručnog autoriteta, već i priznanje za dugogodišnje uspešno upravljanje Intesa Sanpaolo grupom. Iako novu Vladu očekuju nimalo jednostavni zadaci, verujem da će usvojeni paket ekonomskih i fiskalnih mera kroz smanjenje potrošnje i povećanje poreza omogućiti da kabinet premijera Maria Montija poboljša javne finansije zemlje i ojača njen privredni rast. Činjenica da je EU pružila snažnu podršku novom premijeru i njegovom kabinetu uliva dodatno poverenje da će Italija uspešno odgovoriti na izazove sa kojima je suočena.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE