Zimsko računanje vremena u Evropi počinje u nedelju 30. oktobra, u 3,00 časa, kada će kazaljke na časovnicima biti pomerene za jedan sat unazad, dok Rusija ostaje u "letnjem vremenu", po zakonu koji je donet na inicijativu predsednika Dmitrija Medvedeva.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 70-ih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, postižu uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

 

  • Sledeći primer Rusije, o ukidanju zimskog računanja vremena razmišljaju i Belorusija i Ukrajina, a na pozitivnu stranu takve odluke ukazuju i Danci. Island je za sada jedina evropska zemlja koja nije uvela zimsko i letnje računanje vremena.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da letnje vreme počinje poslednje nedelje marta i da se završava poslednje sedmice oktobra.


Prvi put posle 30 godina Rusi ove jeseni neće pomerati kazaljke časovnika unazad. Rusija ostaje u "letnjem vremenu", po Zakonu o računanju vremena, koji je proletos donet na inicijativu predsednika Dmitrija Medvedeva.

- Nećemo prelaziti na zimsko vreme - rekao je tada ruski predsednik, uz napomenu da je prilagođavanje pomeranju kazaljki povezano sa stresom i obolevanjem ljudi.

Kazaljke časovnika su u Rusiji prvi put sezonski pomerane 1. jula 1917, u skladu sa dekretom Privremene vlade, a u svetu se vreme na takav način menja u približno 70 zemalja, uglavnom severne hemisfere.
Rasprave o svrsishodnosti pomeranja kazaljki vode se od uvođenja te prakse 1981, a prema podacima poslednjih anketa 63 procenata Rusa odobrava ukidanje "zimskog vremena".

Kakve mogu biti negativne posledice

Ruski eksperti ipak upozoravaju na neke negativne posledice ukidanja tradicionalnog pomeranja kazaljki, posebno za energetske kompanije. Višetarifni strujomeri u Rusiji su, naime, programirani da automatski prelaze na zimsko odnosno letnje vreme.
Energetičari su preuzeli obavezu da besplatno ponovo programiraju takva brojila, kakvih je samo u Moskvi više od milion, ali u tom poslu nailaze na probleme.

I biznismeni bi mogli da imaju probleme, s obzirom na to da će vremenska razlika sa Evropom biti za jedan sat veća, što se ne sme zaboraviti u planiranju poslovnih sastanaka. Pojedini analitičari strahuju da će se ukidanje "zimskog vremena" u Rusiji odraziti i na berzansku trgovinu.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.