U nekadašnjoj SFRJ, današnji dan se slavio kao Dan mladosti, a mnogi ga pamte i kao Titov rođendan, iako to nije bio. I ove godine, ispred Muzeja "25. maj" stiže štafeta koja je pre osam dana krenula iz Umaga, a dočekaće je mnogi jugonostalgičari.

Današnji dan se pamti kao Titov rođendan, iako to nije bio, a slavio se u nekadašnjoj Jugoslaviji kao Dan mladosti.

Štafetu koja je pre osam dana krenula iz Umaga, dočekaće ispred kompleksa "25.maj" mnogi jugonostalgičari.

Mnogima ne treba poseban datum da bi posetili Titov grob, a godišnje taj kompleks poseti 120 hiljada ljudi.

Na ulazu u Kuću cveća, posetioce čeka knjiga utisaka. Ne zna se koja po redu, jer od 1980. godine, ispunjava se u proseku šest knjiga godišnje. Poslednju, od aprila ove godine zovu "slovenačkom".

Veliki broj pripadnika jugonostalgičara danas dočekuje štafetu sa istim žarom i različitim shvatanjem o tome šta je Tito predstavljao.

Akcija povodom 25. maja

Simbolična radna akcija povodom 25. maja, nekadašnjeg praznika Dan mladosti, izvedena je ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu.

U akciji su učestvovala 54 izvođača obučenih u odeću savremenih "japija", koji su cvetovima karanfila na bini u amfiteatru pored Muzeja istorije Jugoslavije ispisali poruku "U Boga verujemo", sa novčanice američkog dolara.

"Mislim da je nostalgija u Srbiji i Hrvatskoj nije tako izražena, ali u Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni, Sloveniji jeste, pošto im je Tito posle dugo vremena priznao državnost i dao im neki status, Jugoslaviju pamte sipo dobru", kaže Pero Zlatar, dopisnik Jutarnjeg lista iz Beograda.

Ceo taj period se ne posmatra iz perspektive onoga što je došlo posle, već po onome što se dešavalo za Titovog života i onoga što se dešava danas.

"Možda i jeste jedna od grešaka onog vremena, prezaštićenost, pod firmom samoupravljanja, jer su prezaštićeni bili i neradnici, a sad su obespravljeni i najbolji radnici i to im se doba javlja legitimno kao san koji nikad neće moći da ostvare", smatra Pero Simić, novinar i autor knjige o Titu.

Verovatno o tome sanjaju i domaći i strani političari, da budu svetski priznati i značajni. Redak je talenat da sve vreme brendirate sebe i to predstavite kao rad za dobrobit drugih.

Izvor: rts.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE