Prosvetni sindikati zadovoljni kako Vlada ispunjava obećanja data ovog proleća, na kraju protesta. Prosvetari čekaju još jedno povećanje plata, isplate nagrada, otpremnina, kao i nove kolektivne ugovore

ŠKOLSKA godina u osnovnim i srednjim školama počeće, po svemu sudeći, bez štrajkova i protesta. Za razliku od prethodnih godina kada su pretili štrajkovima ili organizovali proteste upozorenja, sindikati su ovog leta, izgleda, zadovoljni Vladom i resornim ministarstvom. Kažu da ne planiraju štrajk ako Vlada ispuni sve što je obećala.

Prolećni štrajk, koji je pojeo pola drugog polugodišta, završen je sa dugačkom listom zahteva koju su sindikalci stavili pred Vladu. Neki su već ispunjeni, a ostali čekaju da dođu na red.

- Dogovor oko povećanja zarada Vlada je do sada ispoštovala. Čekamo rebalans i još jedno povećanje u oktobru, tako da zbog toga nećemo sigurno štrajkovati - kaže za „Novosti“ Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika. - Ispunili su i jedan od naših ključnih zahteva, a to je izmena Zakona o osnovama obrazovanja. Prihvaćene su sve naše sugestije, a posebno su nam bile važne one koje se odnose na disciplinske mere i broj izostanaka učenika.

U BEOGRADU POVEĆANjE?

- PREDLOŽILI smo gradu Beogradu kolektivni ugovor kojim bi plate zaposlenih bile povećane za pet odsto iz gradskog budžeta - otkriva Brajković. - Grad ima zakonsku mogućnost da poveća zarade. Svugde u svetu je uobičajeno da ljudi u glavnom gradu imaju veće plate, s obzirom na to da je tu život najskuplji. Tražili smo i određeni fond iz kog bi, na primer, zaposleni mogli da odu na rehabilitaciju ili na banjsko lečenje.

Matijević kaže da se još čeka da država održi reč i isplati jubilarne nagrade za poslednje tri godine, kao i otpremnine prosvetarima koji su otišli u penziju. Jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu biće isplaćene iz državne kase, a za 2011. isplatiće ih lokalne samouprave. I otpremnine ne čekaju prosvetari u celoj Srbiji, već 720 nastavnika iz Vojvodine.

I Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti, zadovoljan je ispunjenim obećanjima i kaže da njegovo članstvo neće započinjati štrajk prvog septembra, ali upozorava da bilo koje obećanje koje Vlada ne ispuni može lako da promeni stvari i izazove novi štrajk.

- Imali smo pregovore i u Ministarstvu prosvete i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem - kaže Brajković. - Vlada je usvojila naših 30 primedaba na kolektivni ugovor. Ali, to je samo privremeni dokument, jer ćemo dogodine morati da pravimo novi. Sada čekamo da nas pozovu iz Ministarstva kako bismo i potpisali taj kolektivni ugovor, koji je bio jedan od razloga za nezadovoljstvo i za štrajk.

Brajković kaže da pažljivo prate da li Vlada poštuje dogovor sa sindikatima i da čekaju još jedno povećanje u oktobru.

- Videćemo kako će teći dogovori oko koeficijenata za narednu godinu, kao i da li će kolegama biti isplaćene jubilarne nagrade i otpremnine. Ako to ne bude teklo kako treba, brzo se možemo organizovati i započeti novi štrajk - upozorava Brajković.

Izvor: novosti.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE