zaduzivanje

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović ocenio je danas da će Srbija u ovoj godini nastaviti da se ubrzano zadužuje i da bi u 2013. mogla da dođe u poziciju u kojoj se nalazi Grčka.

"Srbija se galopirajuće približava igranju grčkog sirtakija na otvorenom prostoru", rekao je on. Prema rečima Đogovića, kakav god bio dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom "zaista je teško očekivati zaustavljanje trenda galopirajućeg zaduživanja" i istakao da se može očekivati prelazak Srbije u visoko zadužene zemlje.

Vlada će, kako je precizirao, morati da pokrije postojeći budžetski deficit za ovu godinu i da vrati kredite iz prethodnih godina, a sada će morati da se zaduži i da finansira poslovanje nekadašnjeg Sartida, koji ima gubitke.

Prema rečima Đogovića, aranžman sa MMF ima pozitivan psihološki efekat zato što govori da ta međunarodna institucija i dalje stoji iza Vlade Srbije i da predstavlja garanta ekonomske stabilnosti. "Kada bi MMF zaista otišao odmah bismo imali pad kreditnog rejtinga, jer ta institucija ne podržava ekonomsku politiku Vlade Srbije i time šalje signal da je ovde nesigurno ulagati i poslovati", rekao je saradnik beogradskog IZIT-a. On je procenio da će nova vlada, kakva god da bude, krajem ove ili početkom naredne godine sigurno zaključiti novi klasični stend baj aranžman sa MMF, jer neće biti sposobna da se sama finansijski izbori sa narastajućim zaduživanjem i prevelikom javnom potrošnjom.

"Srbija je propustila da iskoristi prethodni kasični aranžman sa MMF, da smanji javnu potrošnju i da transformiše javni sektor", rekao je Đogović.

Izvor:021.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE