VAŠINGTON - Bord direktora Svetske banke odobrio je Srbiji zajam od 100 miliona dolara za pomoć siromašnim porodicama.

Kako je saopštila Svetska banka, tim programom se za četvrtinu povećava broj domaćinstava sa niskim prihodima koja dobiju pomoć, dok će se ukupan iznos te pomoći za siromašne porodice sa više od tri člana - utrostručiti.

Istim planom se drži pod kontrolom sektor plata u državnom sektoru, penzioni sistem čini održivijim, a uvode se reforme u sistemu javnih troškova i upravljanja dugovima.

Jedna od glavnih tačaka ove operacije je podrška usvajanju novog zakona o socijalnoj pomoći, koji bi omogućio povećanje iznosa takozvanog materijalnog obezbeđenja porodice.

Te zakonske promene omogućiće da pravo na pomoć ima šest članova iste porodice, umesto dosadašnjih pet.

Korišćenje prava na materijalno obezbeđenje porodice biće prošireno u seoskim oblastima, tako što će ublažiti kriterijume koji se odnose na posedovanje zemlje. To znači da će sa pola hektara na hektar biti povećan uslov za porodice u kojima nijedan član nije sposoban da radi.

Određene ugrožene grupe, kao porodice u kojima niko ne može da radi ili porodice sa jednim roditeljem, dobiće pravo na 20 odsto veće materijalno obezbeđenje.

Neophodnost da se zaštite siromašni i ugroženi dodatno se povećala kao rezultat ekonomske krize. Broj ljudi koji žive ispod linije siromaštva povećan je u 2009. godini za 60.000, a rizici od ponovnog siromašenja u Srbiji su i dalje visoki , ocenio je Lup Brefort, šef kancelarije Svetske banke u Beogradu.

Istim programom Svetske banke, učešće plata u javnom sektoru Srbije treba da se smanji sa 10 na osam procenata bruto domaćeg proizvoda i to tako što će se unaprediti javna administracija.

Troškovi na penzije, koji su najveća pojedinačna stavka potrošnje u Srbiji, drugi su po veličini u Evropi i centralnoj Aziji, gde su troškovi penzija, inače, visoki.

Reforme u sektoru obrazovanja i zdravstva, uključujući korake ka određivanju plata na osnovu produktivnosti, doprineće porastu produktivnosti javnog sektora, ocenila je Mariina Ves, vodeći ekonomista Svetske banke.

Pored toga, ovom operacijom se podržava napor Srbije da uspostavi sveobuhvatnu bazu podataka o javnom dugu, navodi se u saopštenju Svetske banke.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE