KAŽU da se poklonu u zube ne gleda, da svaki vid pažnje znači, da čak i ti upaljači i olovke, koje će političke stranke već ove nedelje početi da dele na svakom ćošku, znaju da budu lep dar. Jer, jelte, nisu plaćeni ni dinara. A što je džaba, to ne može da škodi.

Međutim, mnogi građani nisu svesni da će neki od tih poklona biti plaćeni upravo iz njihovog „džepa“. To više nego jasno pokazuje računica da će svaka stranka prilikom ulaska u parlament samo jedno poslaničko mesto „od poreskih obaveznika“ naplatiti 2.700.000 dinara. A sa tih 25.000 evra, morate priznati, svako može biti džek.

Još ako bi tu cifru pomnožili sa 12, koliko se prelaskom cenzusa najmanje mandata dobija, zaključak je da u stvari sami sebe častimo. Ipak, kako bismo lakše izračunali šta se za te pare sve može kupiti zadržaćemo se na samo jednom osvojenom poslaničkom mestu.

Firma „Zevs print“ iz Beograda, koja se bavi izradom propagandnog materjala, već je počela da dobija porudžbine. A neke je i isporučila.

- Stranke ne naručuju direktno od nas promo materijal, već to u njihovo ime rade marketinške agencije - kaže nam direktor Aleksandar Savić. - Uglavnom nam traže do 5.000 primeraka, a za tu količinu dobijaju i specijalne cene. Tako, recimo, jednobojna olovka sa logom stranke košta šest dinara, upaljač je devet, privezak sa gravurom 50, dok je za majicu potrebno 290 dinara.

Kod ovog dobavljače za 250 dinara se može kupiti i kišobran sa znakom političke partije, a po ceni od oko 900 dinara, sa istim logom, nude i vetrovke.

Tako digitron više nego jasno pokazuje da se za 2,7 miliona dinara od jednog mandata, može kupiti 450.000 olovaka, odnosno 300.000 upaljača ili, recimo, 54.000 privezaka. Sa toliko novca na računu može se poručiti i 10.800 kišobrana, 9.310 majci ili 2.940 vetrovki. Neki bi rekli, više nego dovoljno za „podmićivanje“ birača.

Ako bi ovih 25.000 evra preusmerili na teren indirektnog uticaja na glasače, odnosno na račune vlasnika novina, televizija ili bilborda, vidimo da se i tu može dobro pazariti.

Kako su nam rekli u firmi „Alma kvatro“, koja poseduje 66.000 kvadrata oglasnog prostora u više gradova Srbije, njihove cene se razlikuju u zavisnosti od lokacije:

- U Beogradu se osvetljeni bilbord od 12 kvadrata nedeljno plaća 125 evra, u regionalnim centrima je 120, a u ostalim gradovima je 110 evra. Neosvetljeni su duplo jeftiniji.

Kada ovaj cenovnik pretočimo u „budžet jednog mandata“, vidimo da je on dovoljan da se u prestonici na sedam dana zakupi tačno 200 osvetljenih bilborda, dok se u unutrašnjosti može dobiti još 27 lokacija za reklamu. Kod neosvetljenih dolazimo do cifre od 400, odnosno 454 bilborda.

Novac koji dobijaju oni koji pređu cenzus i dokopaju se skupštine najbrže se može potrošiti na televiziji. Na jednom kanalu sa nacionalnom frekvencijom u „prajm tajmu“, gde se oglašavanje po sekundi naplaćuje i do 20.000 dinara, „mandat“ se može pretvoriti u reklamu od nepunih dva minuta. U prepodnevnim časovima za istu sumu može se zakupiti deset puta više vremena.

PULTOVI 70 EVRA

CENTRALNE gradske trgove uskoro će „preplaviti“ političke partije kako bi započeli svoje promocije. A to znači da je potrebno obezbediti i pultove odakle će se pokloni deliti. Za izradu jednog takvog potrebno je oko 70 evra, dok jedan rolo baner sa logom političke stranke košta 60 evra.

Izvor:novosti.rs, N. PANTIĆ


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE