Evropska komisija traži da Srbija što pre uvede tržišnu cenu električne energije, što bi značilo njeno drastično poskupljenje jer je sada najjeftinija u regionu. Država smatra da još neko vreme zbog socijalnog mira treba da održi sadašnje stanje, a stručnjaci predviđaju da će struja za privredu osetnije poskupeti od 2013, a za građane ne bi trebalo da bude većih promena do 2015.

 

U Izveštaju Evropske komisije o Srbiji navodi se da je novi Zakon o energetici u velikoj meri usklađen sa standardima EU, a nedostatak je u tome što će svi potrošači moći da se snabdevaju po regulisanim cenama do 2013. Ističe se i da je tržište struje zvanično otvoreno februara 2008. za sve potrošače osim za domaćinstva, što znači za 47 odsto tržišta, ali da u praksi niko nije promenio snabdevača.


Stručnjaci kažu da novi zakon predviđa obavezni izlazak privrede na tržište 2013, a domaćinstava i malih kupaca 2015. Niske cene najveću štetu nanose EPS-u jer bi svoju robu u inostranstvu mogao da proda skuplje, a Dragan Vlaisavljević, direktor Direkcije za trgovinu ove kompanije, kaže za “Blic” da se osetnije poskupljenje za privredu može očekivati 2013, a za domaćinstva veće promene neće biti pre 2015.
Ljubo Maćić, predsednik Saveta Agencije za energetiku, najavljuje za “Blic” da ne treba očekivati drastičnija poskupljenja kada oktobra sledeće godine preuzmu određivanje cene, posao koji je dosad radila Vlada.

- Biće većih promena od onih u prethodnim godinama, ali će cena biti određivana na osnovu realnih troškova EPS-a - kaže Maćić.


U Ministarstvu infrastrukture i energetike odgovaraju da je EU podržala Zakon o energetici, a na pitanje zašto cena nije tržišna, Milutin Prodanović, pomoćnik ministra infrastrukture i energetike, kaže za “Blic” da je reč o državnoj politici zaštite građana.


Bratislav Čeperković, izvršni direktor EPS-a, ističe za “Blic” da bi sa realnijom cenom ova firma gradila elektrane bez partnera i uzimanja kredita. “Predlažemo da nam se odobri jedan evrocent poskupljenja i da se to usmeri direktno na gradnju elektrana”, navodi on.

izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE