Studenti Filozofskog fakulteta u Ljubljani nameravaju da nastave blokadu fakulteta i tokom vikenda, kao i da svoj protest prošire na druge visokoškolske institucije pored ostalih na Akademiju za likovno obrazovanje i dizajn i Fakultet društvenih nauka.

Studenti tih visokoškolskih institucija Univerziteta u Ljubljani su neke učionice već proglasili "slobodnom teritorijom".

Okupljeni oko nevladinih organizacija 150 i "Mi smo univerzitet" okupirali su u sredu prostorije Filozofskog fakulteta i zahtevaju od države da im obezbedi socijalna prava, a finansiranju visokog školstva u celini nameni veća sredstva.

 

Jedna od radionica koje se ovih dana održavaju na Filozofskom fakultetu posvećena je i većoj povezanosti Univerziteta i privrede što je poznati zahtev studentskih demonstracija iz 1968. godine nakon čega je u velikim univerzitetskim centrima u bivšoj Jugoslaviji usledila reforma univerziteta i njegovo povezivanje sa velikim privrednim sistemima.

Na današnjoj skupštini studenti su poručili, a zatim u saopštenju za javnost i objavili, da su "u svetlu studentskih pokreta u inostranstvu i zanosa otpora pred (Ljubljanskom) berzom i slovenački studenti jasno pokazali da ne misle da mirno gledaju kako nam se polako, ali uporno smanjuje kvalitet i pristup studiranju".

Danas su zahteve studenata za koje su obećali da će ih u narednim danima konkretnije formulisati, saslušali i rukovodstva Filozofskog fakulteta i Univerziteta.

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE