BEOGRAD - U odnosu na prethodne dve godine korisnici kredita u Srbiji postali su oprezniji i imaju mnogo veću potrebu za zaštitom, pokazalo je istraživanje agencije “Medijum galup” sprovedeno na korisnicima bankarskih usluga. Prema istraživanju, svaki četvrti korisnik kredita našao se u situaciji da ne može da plati ratu na vreme.

Rezultati pokazuju da su građani manje nezadovoljni svojim tretmanom u bankama. Tek 10 odsto njih dalo je negativnu ocenu, što je manje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

Problem i dalje predstavlja stepen informisanosti koje banke omogućavaju svojim klijentima, jer samo trećinu bitnih informacija klijenti dobijaju prilikom uzimanja kredita. Viceguvernerka Mira Erić Jović rekla je danas da rezulatat nije dobar, ali da je bolji nego ranijih godina.

"Nismo imali adekvatne instrumente za delovanje, ali kada počne sa primenom novi zakon, ti mehanizmi će biti upotrebljeni i verujem da će onda rezulatati biti bolji", rekla je Jovićeva.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga bi trebalo da počne da se primenjuje od decembra i za to vreme NBS će imati šest meseci za usvajanje neophodnih podzakonskih akata.

Novina će biti ta što će NBS ubuduće moći da reaguje povodom svakog pojedinačnog prigovora, što do sada nije bio slučaj.

U slučaju da se utvrdi da klijent bio u pravu, banci će biti naloženo da ispravi nekorektnost prema klijentu, koriguje svoja pravila, odnosno akta u tom delu ugovora, a biće primenjivanje i novčane kazne.

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE