Beograd -- Predsednik Republike Boris Tadić na vanrednoj konferenciji za štampu potvrdio da je u prepodnevnim satima uhapšen najtraženiji haški optuženik Ratko Mladić.

On je čestitao bezbednosnim službama na obavljenom zadatku i najavio da je proces ekstradicije u toku. "Najveći posao obavila je BIA", rekao je Tadić.

"U ime republike Srbije obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIA-a i služba za otkrivanje ratnih zločina", rekao je Tadić.

Na pitanje novinara da li je koincidencija da je hapšenje usledilo baš posle kritike Serža Bramerca, Tadić je odgovorio da su ovom akcijom pale su u vodu sve kritike na račun bezbednosnih snaga Srbije.

"Okončali smo jedan težak period naše istorije i skinuli ljagu sa Srbije i pripadnika srpskog naroda gde god da žive", rekao je Tadić.

"Ovim se Srbija približava kraju saradnje sa Haškim tribunalom, mi ne zaboravljamo da treba da završimo i privođenje pravdi Gorana Hadžića, ali istraga ko je sve pomagao Ratku Mladiću će se nastaviti. Svi koji su to činili će biti procesuirani, bilo da su radili u državnim strukturama ili ne", rekao je predsednik Srbije.

"Smatram da je ova akcija pokazala da su službe Republike Srbije učinile ovu zemlju sigurnom i obezbedile vladavinu prava i da je nas rad na traganju za opstuženim za ratne zločine obezbedio da Srbija podigne svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti i da se svi ukupni bezbenostni kapaciteti podignu na viši nivo. Najveći posao obavila je BIA", rekao je Tadić.

On je rekao da u ovom momentu nadležne službe obaveštavaju Haški tribunal o sprovedenoj akciji.

Predsednik Srbije saopštenje je objavio i na engleskom jeziku.

"Eštonova je verovala da smo iskreni"

Komentarišući činjenicu da je vest o hapšenju Mladića objavljena istog dana kada u Beograd dolazi visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, Tadić je rekao da je visoka predstavnica jedna od onih koja je verovala u Srbiju.

"Želim da joj se zahvalim na tome", kazao je predsednik Srbije.

"Nismo pravili kalkulacije, jer smo stvarno verovali da ovo radimo zbog naših ljudi, zbog Srbije, i to je kristalno jasno", rekao je Tadić.

"Država neće tolerisati eventualne nerede"

Ne očekujem da Srbija zbog ovoga zapadne u političku nestabilnost, a svako ko pokuša tako nešto biće uhapšen i gonjen, rekao je Tadić, odgovarajući na pitanje da li očekuje nerede posle hapšenja Mladića.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE