Nikola Tesla

Beograd 10.07.2013. PREDSTAVNICI Sindikata nauke obeležiće Dan nauke i rođendan Nikole Tesle - polaganjem venaca na spomenik velikom naučniku ispred Elektrotehničkog fakulteta.

Teško je zamisliti akciju kojom bi se na prikladniji način prikazalo stanje u kojem naša država dočekuje 157. rođendan čuvenog izumitelja koji se u Srbiji, bar na papiru, obeležava kao Dan nauke. Iako će čitav niz institucija i organizacija - od Muzeja Nikole Tesle do Centra za promociju nauke - obeležiti današnji dan, mnogo je upadljivije to da neće biti nikakve proslave u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. A odlukom Vlade kojom je pre tri godine 10. jul proglašen za Dan nauke, predviđeno je da upravo Ministarstvo donosi "odluku o programu aktivnosti".

Istina, u trenutku kada naučnici svoja prava traže na ulici, možda bi bilo previše očekivati da država obeleži Dan nauke.

- To što se Dan nauke i rođendan Nikole Tesle u Srbiji obeležavaju tako minimalno, najbolji je pokazatelj odnosa države prema nauci - kaže dr Milovan Šuvakov, viši naučni saradnik Instituta za fiziku.

Slobodan Bubnjević iz Centra za promociju nauke slaže se da obeležavanje Dana nauke predstavlja stanje u kojem se nalazi nauka.

- Sa jedne strane nas raduje što postoji toliki broj malih inicijativa. I mi smo čim je 10. jul proglašen za Dan nauke počeli da ga obeležavamo na svoj način, slaveći nauku i znanje. S druge strane, vidljivo je da ne postoji sistemski poduhvat koji povezuje te inicijative - kaže Bubnjević.

Među najaktivnijima u obeležavanju rođendana Nikole Tesle je, naravno, muzej koji nosi ime velikog naučnika.

Pored velike izložbe u Njujorku, oni su 4. i 5. jula u Nišu i selu Botunja organizovali radni sastanak povodom projekta "Teslapedija", čiji je cilj da na internetu objavi najveću javnu bibliografiju posvećenu Tesli uključujući i lični pres-kliping koji je izumitelj pravio još od 1888. godine. Takođe, večeras u osam sati u kuli na Gardošu biće otvorena izložba "Diplome Nikole Tesle".

- Mnoge organizacije na svoj način obeležavaju današnji dan - kaže Mladen Vujović, zamenik direktora Muzeja Nikole Tesle. - Srbija je, uostalom, 10. jul proglasila za Dan nauke, a pokrenuta je inicijativa da se to učini i na svetskom nivou. Ja bih, naravno, želeo da manifestacija posvećenih našem najvećem izumitelju bude mnogo više. Trebalo bi da ih bude tokom čitave godine, a da 10. jul bude samo kulminacija. I, naravno, bilo bi dobro da se država više uključi u to.

''ČUDESNI SVET'' U NjUJORKU

IZLOŽBA Muzeja Nikole Tesle - "Teslin čudesni svet elektriciteta" biće otvorena u sredu u njujorškom Holu nauke u Kvinsu. Posle više od 100 izložbenih postavki, održanih u poslednjih nekoliko godina u preko 20 zemalja na četiri kontinenta, ova izložba prvi put gostuje u Njujorku. Biće prikazani najznačajniji detalji iz Teslinog života, interaktivni modeli najvažnijih izuma, kao i niz pronalazaka kojima je načinio pionirske korake u domenu radija, visokofrekventnih struja, daljinskog upravljanja i bežičnih komunikacija, bez kojih se svakodnevica na početku 21. veka ne može zamisliti.

MANIFESTACIJE:

CENTAR za promociju nauke povodom ovogodišnjeg Dana nauke otvara Dečji naučni kamp (DNK) u Viminacijumu, kod Požarevca, dok u Novom Sadu učestvuje u debati o novom brendiranju Srbije. Na Elektrotehničkom fakultetu u sredu u 18 sati biće održana tribina "Nikola Tesla danas- Srbija u svetlu pobede naizmeničnih struja".

izvor:novosti.rs

 

 

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE