BEOGRAD - Trezor u podrumu vile „Mir” krije Titovu zaostavštinu među kojom su i komad bazalta sa Meseca vredan na crnom tržištu između 200 i 500 hiljada dolara, ali i zastava SFRJ koju je posada „Apola“ nosila na Mesec.

Vrednost oko 4.000 eksponata, poklona koje je Josip Broz Tito dobijao, teško je proceniti, a većina njih se, kako „Blic“ saznaje, i dalje nalazi u trezoru u podrumu vile „Mir“.

„Jutarnji list“ je Titove eksponate koji se čuvaju u vili procenio na 50 miliona evra. Palata od belog mermera ovalnog oblika je podignuta pokraj stare predsedničke palate 1979. Zbirka u vili je stalno dopunjavana. Koliko su eksponati vredni, svedoči i činjenica da su SAD podelile samo 200 primeraka „Mesečevih kamenčića“.

– Teško je proceniti ukupnu vrednost. Kamenčići sa Meseca, na primer, prodavani su na crnom tržištu i za pola miliona dolara. Neki predmeti imaju istorijsku, drugi umetničku, ći samo materijalnu vrednost. Najvredniji su sigurno maršalski znak, Staljinova sablja, statua Ozirisa, sablja Stevana Nikčevića... Sablja koju je 1944. Staljin lično poklonio Titu za zasluge u borbi protiv fašizma ima balčak ukrašen velikim dijamantima, rubinima i drugim dragim kamenjem – kaže sagovornik „Blica“ koji je obišao riznicu.

Odlukom Vlade SRJ, 1996, Memorijalni centar „Josip Broz Tito“ je ukinut, čime počinje devastacija ove nekada najposećenije muzejske ustanove u zemlji. Iste godine Vlada Rezidenciju Josipa Broza, Spomen-zbirku, Lovačku kuću i Bilijarnicu predaje na korišćenje novoizabranom predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću.

– Od tada sadržaj trezora nije bio dostupan Muzeju. Posle bombardovanja rezidencije, 1999. Slobodan Milošević se s porodicom preseljava u ovalnu zgradu, koja je od tada u javnosti poznata i kao vila „Mir“. Pokušaj da se objekat privede nameni reprezentativne vile za odsedanje stranih gostiju propao je, budući da je hapšenje Miloševića 2001. doprinelo lošoj reputaciji celog prostora. Zgrada je danas u istom obliku i rasporedu kakav je imala u vreme njenog jedinog stanara, Slobodana Miloševića – kaže sagovornik „Blica”.

Ana Panić, kustos Muzeja istorije Jugoslavije, kaže su kustosi 2003, kada su ušli u trezor, zatekli ono što su ostavili 1998. kada su Muzeju oduzeti ključevi trezora i predati generalnom sekretaru predsednika Republike. Komisija savezne vlade popisala je 2002. ceo rezidencijalni kompleks u Užičkoj i zapečaćen trezor i konstatovala da je sve na broju – ističe ona.

Istorijat ovalne zgrade ili vila “Mir”

1979. Izgrađena ovalna zgrada kao Titova rezidencija
1982. Prilagođavanje objekta muzejskom prostoru
1998. Muzej više nema pristup trezoru
1999. Milošević se useljava
2001. Iseljavanje porodice Milošević
2005. Rezidencijalni objekat za smeštaj stranih državnika najvišeg ranga
2006. Predata na korišćenje MUP-u
2008. Predata Službi za zajedničke poslove

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE