Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević saslušan je u istrazi koju je zbog malverzacija u postupku nabavke “Novartisove“ vakcine protiv svinjskog gripa pokrenula Služba za borbu protiv organizovanog kriminala.

 

Policija je pre nekoliko dana saslušala i epidemiologa dr Predraga Kona, koji je u vreme pandemije bio predsednik radne grupe, piše "Blic."

Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević juče je potvrdio za “Blic” da je bio na informativnom razgovoru

Izjavu sam dao u svojstvu građana. Najvažnije su mi istina i činjenice, a u slučaju kupovine vakcina najavžnija je bila zaštita građana u toku pandemije H1N1 virusa2, istakao je dr Milosavljević.

Njegovim saslušanjem okončan je pretkrivični postupak o malverzacijama u nabavci vakcina i ceo predmet je prosleđen Specijalnom tužilaštvu.

Pre Kona, po pozivu SBPOK, u zgradi MUP Srbije iskaz su dali i bivši ministar Milosavljević i Svetlana Vukajlović, nekadašnja šefica RZZO.

“Zasad, u ovom slučaju ni protiv koga nije podneta krivična prijava, a ko će odgovarati zbog štete od šest miliona evra, koja je naneta državnom budžetu iz kog je finansirana nabavka vakcina, odlučiće Specijalno tužilaštvo”, rekao je za “Blic“ izvor iz MUP Srbije.

On navodi da jw policija završila celokupnu istragu, a hapšenja zbog štete nanete neodgovornom nabavkom vakcina moguća su već početkom septembra.

Izvor "Blica" navodi da prema dosad prikupljanim podacima ima elemenata za hapšenje određenih osoba, ali nije želeo da otkrije o kojim osobama je reč.

Srbija je od “Novartisa” preko veledrogerije “Jugohemija” po hitnom postupku naručila tri miliona doza vakcine protiv gripa po ceni od 799 dinara.

Međutim, s obzirom na to da je vakcina stigla kasnije, da pandemija nije bila toliko velika koliko su stručnjaci prognozirali , Vlada Srbije je 12.januara 2010. Godine donele zaključak da se obustavi dalja nabavka, a 4. Februara je donela zaključak da se raskine ugovor sa “Novartisom2 o daljoj nabavci vakcina.

Tako je naša zemlja kupila 857.000 doza dok je utrošeno svega 154.000, čiji je rok istekao početkom novembra 2010. godine.

(MONDO)


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE