Od akcija Telekoma, najkasnije do polovine aprila, oko 4,8 miliona građana trebalo bi da dobije po 59 evra. Kako saznaje “Blic”, svi koji imaju pravo na besplatne deonice najverovatnije će dobiti po jednu akciju, a novac na njihovim računima biće sigurno pre izbora.

Brokeri tvrde da su strani investitori sve nestrpljiviji i da se za izlazak Telekoma na berzu svakodnevno raspituju investitori iz Švedske, Danske i Amerike.

 

Kad je uoči prodaje Telekoma privatizacioni savetnik procenio ovu kompaniju na 2,4 milijarde evra, građanima je od akcija trebalo da pripadne po 75 evra. Po ceni od 1,8 milijardi evra, koliko je za srpsku kompaniju ponudio austrijski Telekom, na računima građana je trebalo da bude po 56 evra, a najnovija računica govori da se od besplatnih deonica može dobiti nepunih 60 evra.

I to najkasnije polovinom aprila, imajući u vidu da će akcije Telekoma biti iskorišćene u predizbornoj kampanji.

- Osnov za najnoviju cenu je dogovor Vlade sa grčkim OTE-om od koga je nedavno kupila petinu srpskog Telekoma za 380 miliona evra. To znači da je ukupan kapital ove kompanije 1,9 milijardi evra ili 21 odsto ispod prve zvanične procene. Svi građani bi trebalo da dobiju 15 odsto kapitala Telekoma, a svaki od njih po 59 evra - kaže naš izvor.

Sagovornik “Blica” napominje da postoji i druga, malo verovatnija opcija. Telekom bi mogao da bude procenjen na 1,4 milijarde evra kolika je njegova knjigovodstvena vrednost. Svi koji imaju pravo na besplatne akcije mogli bi da računaju na po 46 evra.

Akcije Telekoma prvo su bila najavljene za leto 2011. U Agenciji za privatizaciju tada su procenili da bi građani mogli dobiti po 60 evra, a pri ovoj proceni su ostali i danas.

- Nije uputno kreirati veća očekivanja. Ipak, vrednost akcije će zavisiti od ponude i tražnje na berzi. Biće značajno da li će i kada ova kompanija biti privatizovana - kaže za “Blic” direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

Izlazak Telekoma na berzu željno iščekuju i strani investitori. S jedne strane, polaze od toga da je Telekom u 2010. ostvario dobit od 17 milijardi dinara i rast od 27,6 odsto u odnosu na 2009. S druge, reč je o kompaniji koja pripada najprofitabilnijem sektoru na berzi.

- Akcije Telekoma će kupovati svi ozbiljniji igrači, a već se raspituju ulagači iz Danske, Švedske i Amerike. Telekom će biti najveća kompanija na domaćem tržištu - kaže Ana Tripović, vlasnica brokerske kuće “Vajs broker”.

Ona objašnjava da će deonica na berzi prvog dana moći da utrostruči vrednost, ali da ne treba očekivati velike oscilacije cene. Ocena je da će biti mnogo investitora koji žele da kupe akcije, ali i građana koji hoće da ih prodaju.

Od 2008. godine, kada je najavljena bajka o hiljadu evra od besplatnih akcija, ovo će biti prvi ozbiljniji novac od deonica javnih preduzeća. Inače, analitičari Erste grupe očekuju podelu besplatnih akcija EPS-a, najverovatnije u 2013. Ministarstvo energetike je procenilo EPS na oko pet milijardi evra.

Ako se to pokaže tačnim, onda bi građani od EPS-a mogli da očekuju po 150 evra. Građani bi trebalo da dobiju i po sedam deonica Akcionarskog fonda pojedinačne vrednosti 550 dinara.

Besplatne akcije
Šta smo dobili?
- 1.700 dinara od Akcionarskog fonda
- pet akcija NIS koje su juče ukupno vredele 2.925 dinara
- akciju Aerodroma koja je juče vredela 498 dinara

Šta bi trebalo da dobijemo:
- Jednu akciju Telekoma od 59 evra
- Akcije EPS-a od 150 evra (procena)
- sedam deonica Akcionarskog fonda ukupne vrednosti 3.850 dinara

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE