BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o mladima, čiji je cilj sistemska briga o toj populaciji, pošto u Srbiji 20 odsto stanovništva čine mladi.

S obzirom na to da se Srbija, kao i Evropska unija, suočava sa trendom smanjenja broja mladog stanovništva, neophodno je stvarati uslove za puni razvoj njihovih potencijala i aktivno učešće u društvu, smatra Vlada Srbije.

Osnovna načela na kojima se zakon zasniva jesu podrška mladima, jednakost i zabrana diskriminacije, jednake šanse, jačanje svesti o značaju mladih i njihovoj društvenoj ulozi, aktivno učešće mladih, kao i odgovornost i solidarnost mladih.

Za primenu zakona u ovoj godini nije potrebno obezbediti dodatna sredstva u budžetu, dok će se za narednu i 2013. godinu sredstva obezbedjivati u skladu sa primanjima i fiskalnim mogućnostima budžeta, a na predlog resornog ministarstva za realizaciju omladinske politike u oblastima omladinskog sektora.

Predviđeno je obrazovanje Saveta za mlade pri Vladi, kao savetodavnog tela, koje bi činili predstavnici organa državne uprave u čijem su delokrugu oblasti od interesa za mlade, pokrajinskog organa, udruženja i saveza, lokalnih kancelarija za mlade i ugledni stručnjaci.

Takođe, zakon predviđa i postojanje krovnog saveza mladih, kao najvišeg oblika organizovanja, koji bi obuhvatao najmanje 60 registrovanih udruženja koja pokrivaju barem dve trećine upravnih okruga u Srbiji i koji najmanje dve godine sprovode omladinske aktivnosti u više jedinica lokalne samouprave.

Markovićeva: Podrška države aktivizmu omladine

Danas usvojeni Zakon o mladima obezbediće institucionalnu brigu za mlade i omogućiti podršku države njihovom aktivizmu i samoorganizaciji, ocenila je večeras ministarka omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić Marković.

"Bili smo jedina zemlja u regionu koja nije imala strategiju za mlade, mladi nisu ni bili tema. Institucionalna briga će im dati mogućnost da se kao neformalne grupe mladih mogu samoorganizovati i aplicirati za podršku države za svoje projekte", rekla je ona za RTS.

Taj zakon će, prema njenim rečima, obezbediti mladima i neformalno obrazovanje i sticanje dodatnih veština koja nedostaju u redovnom sistemu školovanja. Mladi će činiti trećinu sastava Saveta za mlade i to će obezbediti da se njihovo mišljenje čuje i u Vladi Srbije.

"Mladi treba da kažu šta misle i o stambenoj politici, o zapošljavanju, bezbednosti, mnogo čemu... Svoj glas će moći da kažu na vladi, oko toga kako oni misle da te probleme treba rešavati", rekla je Markovićeva.

Više nagrada za mlade talente

Markovićeva je kazala da trenutno rade 123 kancelarije za mlade, kojima danas izglasani zakon daje osnov da izrađuju četvorogodišnji plan aktivnosti.

"Pored toga imaćemo Savet za mlade, Agenciju za mlade i, na šta sam najviše ponosna, konačno će mladi talenti biti nagrađivani na osnovu nekog zakona. Konačno ću u većem obimu moći da po zakonu nagrađujem mlade talente, što je jedan od ključnih uslova za njihovo društveno angažovanje i za zaustavljanje odliva mozgova", rekla je Markovićeva.

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE