Na području Rasinskog okruga registrovano je oko 500 obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu, što je tri puta više u odnosu na početak januara.

Načelnik epidemiologije u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje Dragan Vuksanović rekao je da je najveći broj obolelih registrovan među radno sposobnim stanovništvom, starijim od 30 godina, a da se sada, nakon zimskog raspusta očekuje porast obolelih i među decom školskog uzrasta.
Prema Vuksanovićevim rečima, među registrovanim slučajevima nema životno ugroženih, a do sada su samo za jednog pacijenta sa težim oblikom upale pluća, rađene analize uzoraka na novi grip, ali su rezultati negativni.
Vuksanović je ukazao i na značajno manji broj osoba koje su ove sezone odlučile da prime vakcinu u odnosu na ranije godine i ocenio da je to posledica prošlogodišnje negativne kampanje.

"Vakcina ima u svim zdravstvenim stanicama i još nije kasno da se građani koji su to propustili, vakcinišu, jer je to najsigurniji oblik zaštite od sva tri tipa gripa koji cirkulišu na području Srbije, pa samim tim i u Rasinskom okrugu", poručio je Vuksanović.

Rasinski okrug je za ovu sezonu dobio 14.500 doza, a do sada je utrošeno oko 9.000 vakcina.
Najveći procenat vakcinisanih u odnosu na dobijene doze, oko 90 odsto je građana Brusa, a najmanji odziv, ispod 50 odsto planiranih doza, zabeležen je u opštinama Varvarin i Ćićevac, dok je u Kruševcu, od dobijenih 8.000 doza, do sada utrošeno 4.500.
Vuksanović je podsetio da se i građani koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu mogu javiti svojoj zdravstvenoj stanici i primiti vakcinu.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE