NovinariNeKlece
Protesti novinara okupljenih u inicijativi "Novinari ne kleče" biće nastavljen u ponedeljak, 25. januara u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Kako se navodi u saopštenju te inicijative cilj okupljanja je odbrana prava građana na "informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija"

- Prvi protest održan je 7. decembra 2015. godine sa zahtevom za smenom ministra odbrane Bratislava Gašića koji je izjavom upućenoj novinarki Zlatiji Labović uvredio sve žene, sve novinarke i celu našu profesiju - navodi se u saopštenju i dodaje da je u međuvremenu broj zahteva te inicijative uvećan.

Dodaje se da se od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića traži da prestane da uznemirava javnost i vrši pritisak na pravosuđe, kao i da se od Tužilaštva zahteva da što pre ispita krivične prijave protiv Stefanovića zbog optužbe o nezakonitom praćenju novinara.

- Zahtevamo da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku kako su to radili našim kolegama u Pančevu. Pozivamo ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da odgovori šta je preduzeo povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki i šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad - navodi se u saopštenju.

Zatraženo je poštovanje autorskih prava fotoreportera i izraženo protivljenje novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava.

Protest je najavljen za 19 sati.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.