Iako korene vuče iz vremena starih Rimljana praznik Svetog Valentina, popularno nazvan Dan ljubavi, doživeo je veliku komercijalizaciju u protekle dve decenije, te ga sada osim u katoličkim zemljama slave zaljubljeni širom sveta. Za ovaj praznik vezane su različite legende i drugi zanimljivi podaci.

O NASTANKU
Postoje dve teorije o nastanku Dana zaljubljenih. Prva se vezuje za festival Luperkalija, koji su praktikovali stari Rimljani, a koji je praznovan 15. februara. Muškarci bi se tada skinuli goli i ritualno "pljeskali" svoje mlade supruge kako bi podstakli njihovu plodnost. Druga teorije vezana je uz ime sveštenika Valentina, koji je pogubljen nakon što se oglušio o naredbu cara Klaudija II, kojom se mladim vojnicima zabranjivao brak. Valentin je uprkos zabrani venčao jedan zaljubljeni par, a posthumno je proglašen za sveca i zaštitnika ljubavnih parova.
CVEĆE
Za Dan zaljubljenijh 73 odsto muškaraca pokloniće svojim partnerkama buket crvenih ruža, koje simbolizuju ljubav i strast. Ono što muškarci ne znaju je da više od 50 odsto žena smatra da su ruže kliše, te da bi više volele da na poklon dobiju neko drugo cveće.

ČOKOLADA
Čokoladne bombonjere takođe su jedan od simbola Dana zaljubljenih, a najviše novca za razne čokoladne đakonije za ovaj praznik potroše Amerikanci, u proseku 102 dolara. Oni su takođe i najveći konzumenti čokolade, jer za vreme praznovanja dana ljubavi pojedu čak 8 milijardi čoko bombonjerica u obliku srca.
Inače, prva čokoladna bombonjera napravljena posebno za Dan zaljubljenih stara je nešto više od 140 godina. Na tržište ju je izbacio vlasnik fabrike konditorskih proizvoda "Kadberi", Ričard Kadberi, davne 1868.

PRVI DAN ZALJUBLJENIH
1537. godine engleski kralj Henri VII i zvanično je proglasio 14. februar praznikom Svetog Valentina.
Najstarija čestitka za Dan zaljubljenih poslata je nešto ranije 1415. godine kada je francuski vojvoda od Orleana, koji je bio zarobljen u Londonskom tornju, svojoj supruzi u otadžbini na ovaj način izrazio ljubav.

VEROVANJA
Još od srednjevekovnih vremena važe razna verovanja i sujeverje povezani sa Danom zaljubljenih. Tako na primer ako devojci iznad glave proleti crvendać znači da će se udati za borca za pravdu, ako to pak bude kanarinac, devojka će se udati za bogataša. Najmanje sreće imale su one devojke kojima bi tog dana veverica slučajno preprečila put, jer je to značilo da će se udati za škrticu. Ukoliko bi im se tog dana ukazalo jato golubova na nebu, to je bio znak da će njih brak biti miran i skladan. Posebno je zanimljivo verovanje, da ako neko nađe izgubljenu rukavicu na Dan zaljubljenih, druga rukavica će se nalaziti kod njihovog idealnog partnera.

POKLON

Najlepši poklon u ime ljubavi je Tadž Mahal u Indiji. Veliki vladar Šahjahan je izgradio ovu velelepnu građevinu u spomen na svoju suprugu koju je beskrajno voleo.

JULIJA
Najromantičniji književni par Romeo i Julija često se povezuju sa Danom zaljubljenih, a svake godine 1.000 pisama stigne adresirano na Julijinu kuću u Veroni u Italiji, u koji je slavni Šekspir smestio svoje izmišljene junake.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE