Покрет Српске Двери активно се залаже против увоза, дистрибуције и промета генетски модификованих организама у семенском материјалу и храни. Предлог Новог народног договора, као предизборни програм са којим су Двери изашле пре две године (фебруар 2011), садржи у тачки 4 одлучно противљење ГМО, а вишемесечна кампања Двери после избора ГМО – НЕЋЕ ПРОЋИ! покренула је крајем 2012. године стварање широког грађанског покрета отпора против ГМО у који свакодневно улази све више организација и појединаца.

Влада Србије, насупрот томе, има озбиљне намере да мења постојећи Закон о ГМО, а чују се и наговештаји да би у наредним месецима могло доћи до брзе промене овог закона под америчким притиском као условом за учлањење Србије у Светску трговинску организацију.

Зато Двери предлажу да Скупштина Србије по хитном поступку изгласа декларацију о Србији као нетолерантној држави за ГМО – подручју без присуства ГМО. Ово би био најбољи начин да се зауставе сви процеси постепеног увођења ГМО у Србију, а истовремено и велики знак подршке домаћој пољопривреди и производњи здраве хране као једном од највећих ресурса 21. века. То би домаћу семенску индустрију и пољопривредне производе из Србије учинило додатно атрактивним на светском тржишту, а Србија би на овај начин направила значајан раст извоза и повећала благостање и здравље становништва.

Двери ће на следећем јавном слушању на Одбору за заштиту животне средине у Скупштини Србије у фебруару изаћи са овим захтевом и предложити хитно доношење скупштинске Декларације Србија – земља без ГМО. Знајући да ће ова иницијатива наићи на бројне препреке у владајућем режиму, Покрет Двери је ових дана позвао сва своја повереништва широм Србије да и у локалним самоуправама иницирају доношење сличних декларација којима би се појединачни градови и општине, као и цели управни окрузи у Србији, прогласили за нетолерантне за ГМО, односно за градове, општине и округе без присуства ГМО, што би их такође учинило атрактивним за инвестиције у пољопривреду и конкурентнијим на светским тржиштима хране.

Сви одборници Двери у 10 локалних скупштина општина и градова Србије где имамо своје представнике тражиће посебне тачке дневног реда својих  скупштина које би третирале ову тему и захтевати усвајање овакве декларације и на локалном нивоу. Ту иницијативу већ је поднела одборничка група Двери у Чачку и очекује се да ће се већ на седници скупштине града Чачка 30. јануара – први пут у Србији – наћи и ова тачка дневног реда. На тај начин би град Чачак постао први град у Србији нетолерантан на ГМО, а одатле би била покренута иницијатива према суседним општинама Ивањици, Лучанима и Горњем Милановцу да цео Моравички округ постане први округ у Србији без ГМО, подручје без присуства ГМО, што би се потом могло проширити и на суседне општине, градове и округе.

(Информативна служба Покрета Српске Двери)
izvor:vaseljenska.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE