zastavasrbija

Beograd, 17.04.2020. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija od danas ulazi u novu fazu borbe protiv koronavirusa, najavivši početak kampanje prikupljanja krvne plazme od izlečenih pacijenata, kojom će biti lečene novozaražene osobe.

Brnabić je na konferenciji za medije, povodom početka pomenute kampanje, ukazala na to da smo ušli u sedmu nedelju borbe protiv virusa, poručivši da će Srbija, ako izdrži još samo malo, moći da proglasi pobedu u toj borbi.

Ona je apelovala na sve koji su izlečeni od koronavirusa i koji to mogu da daju krv i time pomognu drugima da pobede bolest.

Imamo sve veći broj izlečenih, sa današnjim danom 534, naglasila je premijerka, apelujući na odgovornost, solidarnost i disciplinu.

Predsednica Vlade je ocenila da je zdravstveni sistem u Srbiji u proteklih sedam nedelja pokazao zadivljujuću snagu i izdržljivost.

Naši zdravstveni radnici su pokazali stručnost, hrabrost i ogromnu upornost, na čemu im se svi divimo i zahvaljujemo. Naša zemlja i svi građani imaju danas priliku da pobede u ovom ratu zahvaljujući ogromnoj solidarnosti, odgovornosti i pre svega zajedništvu, poručila je ona.

Brnabić je ocenila da je sve ovo pokazalo još jednu odliku ne samo našeg zdravstvenog sistema, već i instituta, nauke i istraživača, a to je da nimalo ne zaostajemo za mnogo naprednijim i bogatijim zemljama.

Terapija krvnom plazmom je terapija koja se primenjuje samo u jednom broju zemalja, a u Francuskoj i SAD, na primer, tek je u pripremi, a mi smo krenuli da je sprovodimo, rekla je Brnabić.

Ona je navela da, uporedo sa ovim, naši naučnici i istraživači rade na testiranju još jedne inovativne terapije –  terapije sa visokim intravenskim dozama imunoglobulina, u čemu nam pomažu naši stručnjaci iz SAD.

Nadam se da ćemo tokom sledeće nedelje pokrenuti još jednu kliničku studiju sa ciljem spasavanja života, dodala je premijerka, poručivši da to pokazuje da se svi zajedno borimo za svaki ljudski život, svakog građanina, i da se u to ulaže svo naše kumulativno znanje i resursi.

U ovoj borbi možemo da pobedimo samo zajedno. Molim vas da nam se javite ako ste izlečeni od COVID-19 jer imate priliku da spasite makar jedan ljudski život i da svi zajedno u kratkom roku, za par nedelja, proglasimo pobedu nad virusom u Srbiji, poručila je Brnabić.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je da veliki broj izlečenih od koronavirusa u Srbiji želi da donira krvnu plazmu i naglasila da će biti prošireni kapaciteti za doniranje i da je u pripremi banka plazme.

Radojević Škodrić je navela da se krvna plazma izlečenih od COVID-19 za sada može uzeti u Zavodu za transfuziju krvi u Beogradu, a za prijem donora spreman je i Klinički centar Vojvodine.

Ona je istakla da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj je zdravstveni sistem sačekao potencijalnog davaoca, a ne obrnuto.

Direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije Vesna Mijucić izjavila je da se davanjem plazme oboleloj osobi podiže njena imuna snaga i na taj način se omogućava da standardna terapija koju koristimo, a koja je po protokolima,  pomogne svima koji su oboleli.

Prema njenim rečima, davaoci plazme mogu biti osobe starosti od 18 do 60 godina, koje imaju više od 60 kilograma i koje su ozdravile od novog koronavirusa.

Mijucić je istakla da su osobe koje su davaoci potpuno bezbedne, i dodala da sam proces davanja traje prosečno od 40 do 60 minuta.

Ona je napomenula da davaoci plazme mogu to ponovo da učine nakon 15 dana, što teoretski znači da u roku od godinu dana plazmu mogu dati 24 puta.

Zamenica direktora Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević pozdravila je početak kampanje "Doniraj plazmu, spasi nekome život", dodajući da davanje krvne plazme nije skorašnja metoda, već da je odavno poznata u medicini.

Kuriozitet u ovoj situaciji jeste da se to događa usred pandemije koronavirusa. Rezultati vezani za lečenje zaraženih pacijenata virusom su dosta skromni i ja se nadam da ćemo pokretanjem ove akcije imati jedno veliko iskustvo koje ćemo moći da prezentujemo kolegama u svetu, rekla je Milošević.
izvor:srbija.gov .rs
Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.