MinPravdeRS

Novi Sad,04.06.2020. Državni sekretar Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Radomir Ilić izjavio je danas da se za šest meseci primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći približno 15.000 građana obratilo za besplatnu pravnu pomoć i pravnu podršku.

Ilić je sa članom Gradskog veća Novog Sada Milanom Đurićem obišao Službu za besplatnu pravnu pomoć u tom gradu i tom prilikom podsetio na to da je primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći počela 1. oktobra 2019. godine.

Državni sekretar je naveo da je za šest meseci primene ovog zakona bilo više od 12.000 zahteva za pružanje besplatne pravne podrške, a ostatak za besplatnu pravnu pomoć.

On je istakao da su različite vlade više od 20 godina najavljivale donošenje ovog zakona, a da su se uslovi za to stvorili kada je Srbija imala stabilnu ekonomiju i stabilan budžet.

Ilić je podsetio i na to da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju građani koji su korisnici socijalne pomoći i oni koji bi plaćanjem sudskih troškova to postali, kao i ranjive grupe, poput osoba sa invaliditetom, raseljenih lica, žrtava nasilja i azilanata.

Državni sekretar je dodao da besplatnu pravnu pomoć pružaju i advokati i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave, ali i udruženja građana koja godinama pružaju besplatnu pravnu pomoć ranjivim grupama.

On je ukazao na to da su Ministarstvo pravde i Advokatska komora Srbije potpisale Protokol za uspostavljanje kol-centra za besplatnu pravnu pomoć, koji omogućava ravnomerno raspoređivanje predmeta advokatima.

Član Gradskog veća Novog Sada Milan Đurić rekao je da taj grad još od 1961. godine građanima pruža besplatnu pravnu pomoć, da je prošle godine imao približno 7.000 predmeta, a da od primene novog zakona, od kada se besplatna pravna pomoć finansira na način da 50 odsto snosi Republika, a ostatak Grad, u radu ima oko 300 takvih predmeta.

Goran Gajić iz te službe istakao je da je donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći značajan korak i da je njegova primena u Novom Sadu uspešna, za šta su dokaz zadovoljni građani.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.