Brus213208

Brus 20.06.2020. Povodom trenutno povećanog broja potvrđenih slučajeva koronavirusa COVID-19 na teritoriji opštine Brus dajemo jedan osvrt na dešavanja od proglašenja vanrednog stanja marta meseca  2020. godine pa do danas u cilju obaveštavanja javnosti i sa namerom da se preduzmu preventivne mere kako bi se sprečilo širenje koronavirusa i potpuno zaustavilo.

Naime, kada je predsednik Republike Srbije proglasio vanredno stanje na teritoriji cele države u cilju sprečavanja širenja koronavirusa COVID-19 posle pola sata pokušali smo da kontaktiramo predsednika opštine Brus koji je i komandant Štaba za vanredne situacije kako bi saznali neke pojedinosti i obavestili građane.

S obzirom da nismo uspeli da čujemo predsednika opštine pozvali smo načelnika Opštinske uprave Brus koji nam je dao kraće saopštenje koje smo objavili OVDE. Takođe u razgovoru sa načelnikom OU Brus zamolili smo da se informacije daju podjednako svim novinarima i medijima, bez obzira kakav je odnos prema njima bio do tada od strane pojedinih funkcionera Opštine Brus, u cilju što efikasnijeg i pravovremenog obaveštavanja građana.

Dobili sam poziv i obaveštenje za održavanje prve vanredne sednice Štaba za vanredne situacije čiji početak smo ispratili i po završetku sednice objavili zvanično saopštenje OVDE.

I onda od 18. marta 2020. godine nema zvaničnih saopštenja. Kako su u celoj državi, posebno gledano u susednim opštinama, preduzimane aktivnosti i davana obaveštenja javnosti u cilju sprečavanja širenja koronavirusa pokušali smo da dođemo do zvaničnih informacija od strane Štaba za vanredne situacije opštine Brus ali bezuspešno.

Kontaktirali smo tada telefonom i načelnika PS Brus, ljude zadužene za vanredne situacije u opštini Brus pri Republici Srbije kao i neka druga nadležna lica u opštini Brus, za koja smo smatrali da mogu dati validne informacije, ali svi su nas upućivali na komandanta Štaba za vanredne situacije opštine Brus.

Informacija nema. Nema zaštitne opreme u slobodnoj prodaji - maske i rukavice. Građani ostaju nedovoljno informisani. I tako u neverici da se jednostavno ne daju zvanične informacije ali i u tom periodu i ne objavljuju na zvaničnom sajtu Opštine Brus primorani smo bili da 24. marta 2020. godine mejlom pošaljemo Zahtev za informacije od javnog značaja Štabu za vanredne situacije opštine Brus, odnosno predsedniku opštine Brus.

Zahtev StabBrus240320

Odgovora nema. Prolazi dan, dva... Ne može se vani jer nema zaštitne opreme. Uspevamo nekako da nabavimo priručne maske za voćarsku zaštitu. Pokušavamo da dođemo do zvaničnih informacija ali bezuspešno.

Na ulici nas sreće i jedan od članova Štaba za vanredne situacije i pita da li možemo da objavimo informacije o pripremi dezinfekcionih sredstava i dezinfekciji stambenih i drugih prostorija. Kažemo, naravno da hoćemo ali da nam proslede zvaničnu informaciju i tekst. S obzirom kakvo je do tada bilo iznošenje zvaničnih informacija na teritoriji opštine Brus, shvatamo ozbiljnost situacije i objavljujemo tekst OVDE.

Potom, upućujemo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja jer odgovora od strane opštine Brus nije bilo. Kontaktiramo kolege novinare, udruženja novinara i sajt opštine Brus postaje aktivan 26. marta - prva informacija koja je tog dana objavljena bila je preporuka Poverenika za javne informacije o odgovorima tokom vanrednog stanja a potom su objavljeni i zaključci sa održanih sednica Štaba kao i ostale informacije vezano za vanredno stanje i propisane mere.
Dobijamo i informacije o sednicama Štaba koje su održane u međuvremeni što objavljujemo OVDE
U tom trenutku naš cilj je postignut i zvanične informacije o koronavirusu počinju da pristižu kako bi ih plasirali javnosti u cilju sprečavanja širenja COVID-19, što nam je bilo najvažnije.

Takođe, 27. aprila 2020. godine upućujemo još jedan Zahtev za informacije od javnog značaja na koji uglavnom dobijamo usmene odgovore.

Zahtev StabBrus27420

I tako, sve do prestanka vanrednog stanja, trudili smo se da saznamo zvanične informacije i objavimo - što smo činili i činimo OVDE.

I po prestanku vanrednog stanja pratimo dešavanja oko koronavirusa i obaveštavamo javnost i građane na osnovu zvaničnih informacija, uglavnom sa sajta Vlade Srbije i sajta covid19.rs i prenosimo OVDE. Informacija od strane opštine Brus, odnosno od Štaba za vanredne situacije, uglavnom nema.

Struka u tom periodu kaže da i dalje treba biti oprezan što se tiče koronavirusa COVID-19 i pridržavati se preporučenih zdravstvenih mera. U tom periodu kao i pre ali i kasnije, uz svaki tekst na temu koronavirusa postavljamo i link ka obaveštenju o virusu i preventivnim merama OVDE.

I tako približava se kraj školske godine i vreme da se đaci vrate u školske klupe, posebno maturanti osnovne i srednje škole kako bi uradili završne ispite i prikupili dokumentaciju za dalji upis i nastavak školovanja.

Kako nigde ne nailazimo na uputstva i preporuke učenicima i profesorima pri dolasku u školu i učionice u školama u Brusu pokušavamo da saznamo informacije i objavimo ali ponovo bezuspešno. Tako 01. juna 2020. godine upućujemo novi Zahtev za informacije od javnog značaja predsedniku opštine Brus, odnosno Štabu za vanredne situacije:

Zahtev StabBrus01062020

Kako je odgovor kasnio, a do nas pristižu informacije sa terena u koje nismo mogli da poverujemo, pokušavamo da dođemo do zvaničnih informacija ali ponovo bezuspešno. I pored svega ne želimo da objavljujemo ništa od pristiglih nezvaničnih informacija.

Neopisivo je kako smo se u tim treucima osećali jer ne možemo doći do veoma osnovnih ali vrlo bitnih informacija koje su značajne za zdravstevu zaštitu građana a možda i spasu nečiji život.

Kako smo smatrali da su informacije o koronavirusu COVID-19, posebno o merama zaštite u cilju sprečavanja širenja virusa, od privilegovanog značaja vrlo brzo mejlom upućujemo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

U tom periodu, od 01. do 09. juna 2020. godine, svaki drugi treći dan se pojavljuje po jedan, dva potvrđena slučaja koronavirusa COVID-19 na teritoriji opštine Brus.

U prvoj dekadi meseca juna dobijamo razne informacije o stanju koronavirusa na teritoriji opštine Brus ali ne i zvaniče pa se 12. juna obraćamo Kancelariji zaštitnika građana Republike Srbije, prvo telefonskim putem a potom i mejlom, sa molbom da intervenišu kod opštine Brus kako bi došli do pravovremenih informacija i plasirali građanima u cilju informisanosti i sprečavanja širenja koronavirusa COVID-19.

Tog 12. juna, održana je Konferencija za novinare u kabinetu predsednika opštine Brus na temu ostavke pomoćnika za kapitalne investicije OVDE (o čemu će biti više reči uskoro) kada smo pre početka konferencije pokušali da dobijemo zvanične informacije o koronavirusu COVID-19 na teritoriji opštine Brus. Nismo dobili zvanične informacije ali dobili smo informacije koje su nam bile putokaz koga da pitamo za zvanične i objavimo. I tada, pri konferenciji za novinare u kabinetu predsednika opštine Brus, istakli smo da je po nama najbitnije plasirati pravovremeno zvanične informacije građanima kako bi oni mogli da se organizuju, isplaniraju i preduzmu zdravstvene mere, odnosno samo da se što striktnije pridržavaju već propisanih mera ali na koje ih treba podsetiti - i to što češće podsećati.

Kontaktiramo telefonski Zavod za javno zdravlje Kruševac i posle tog razgovora upućujemo mejl. Upućujemo i mejl Zaštitniku građana Republike Srbije. Napokon zvanične informacije od strane opštine Brus počinju da stižu redovno koje smo objavljivali OVDE.

Nažalost, tada počinju da pristižu i informacije o povećanom broju potvrđenih slučajeva koronavirusa na teritoriji opštine Brus kao i povećanom broju lica u izolaciji. Građane polako hvata panika. Raspituju se ko je pozitivan, ko je u izolaciji... ali izostaje striktno pridržavanje propisanih zdravstvenih mera. Pokušavamo zvanično nešto da preduzmemo kod nadležnih lica jer prateći tada trenutnu situaciju sa koronavirusom naslućujemo kuda sve to može odvesti. 

I tako 12. juna upućujemo mej predsedniku opštine Brus i i načelniku OU Brus za odgovore i informacije povodom pitanja na temu koronavirusa dostavljenih od početka juna meseca 2020. godine. Nažalost odgovora nema.

Ipak stiže poziv 16. juna da možemo preuzeti odgovor što i činimo:

Odgovor StabBrus1606201

Odgovor StabBrus1606202a

U tom periodu, od 12.juna predlagali smo kabinetu predsednika Opštine Brus da organizuju konferenciju za novinare na kojoj bi se obratili prvenstveno doktori, lekari koji rade u Kovid ambulanti pri DZ Brus u cilju pravovremenog i objektivnog informisanja javnosti.

Kako ne nailazimo na razumevanje u Opštini Brus, 17. juna obraćamo se dr Sonji Pavlović, direktorici DZ Brus, koja razume i shvata o čemu pričamo i daje nam kontakt telefon od doktorki koje rade u Kovid ambulanti DZ Brus - da se dogovorimo sa njima oko uzimanja izjava i obaveštenja na temu koronavirusa u Brusu ali i da budemo fleksibilni pri dogovoru termina za razgovor jer doktorke su veoma opterećene i umorne, kao i medicinsko osoblje.

Tako 18. juna, u dogovoreno vreme, pojavili smo se u Kovid ambulanti DZ Brus, i posle sprovedenih zaštitnih zdravstvenih mera, obavili smo razgovor sa dr Danijelom Milovanović Čikarić sa posebnim osvrtom na preventivne zaštitne mere:

I pored našeg truda i zauzimanja da Štab za vanredne situacije opštine Brus bude aktivniji, u obraćanju javnosti po pitanju koronavirusa COVID-19 a posebno agilniji u sprovođenju mera u cilju sprečavanja širenja virusa, oni kao da nisu shvatili ozbiljnost situacije i naše namere. Zašto? Ne znamo osim ako su imali neke druge prioritete mada svuda u svetu je prioritet zdravlje građana, posebno tokom pandemije koronavirusa.

U saopštenju Štaba za vanredne situacije opštine Brus od 18. juna 2020. godine navedeno je da je tog dana potvrđeno 13 novih slučajeva na teritoriji opštine Brus, 11 potvrđenih slučajeva od strane Zavoda za javno zdravlje Kruševac i 2 potvrđena slučaja od strane DZ Brus a 109 lica u izolaciji.

Nažalost, zaključno sa 19. junom 2020. godine, u opštini Brus ima ukupno 35 potvrđenih slučajeva koronavirusa COVID-19 i 120 lica u izolaciji a samo pre 10 dana statistika je pokazivala da je bilo 12 potvrđenih slučajeva i oko 30 lica u izolaciji.

I ovom prilikom na neki način molimo Štab za vanredne situacije opštine Brus da ozbiljnije priđe ovom problemu a građane molimo da se pridržavaju propisanih zdravstvenih mera.

Takođe, molimo i predsednika SO Brus, dr Miroslava Panića, kao i njegovog zamenika dr Vesnu Petrović, da u skladu sa zakonom, sazovu hitnu sednicu SO Brus sa temom o koronavirusu COVID-19 i aktivnostima tokom vanrednog stanja na teritoriji opštine Brus, sa posebnim osvrtom na trenutno stanje.  Sednica SO Brus mogla bi da se održi u Velikoj sali Centra za kulturu Brus, uz maksimalno pridržavanje preporučenih zdravstvenih i drugih mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa COVID-19.
Nenad Miljković, BrusONLINE tim

Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Milica. 119020224
Vi ne treba da ih molite,to je njihova obaveza da urade...e sad to sto nemaju vremena,pripisacemo neodgovornosti koja ih prati,morate se sloziti da imaju preceg posla ... Valja agitovati... P.S. Izuzetku ,direktorki Doma zdravlja,koja Vam je pruzila informacije ,svaka cast. Odgovorno lice na svom radnom mestu.
Ostali su uzas zivi.
| 4 0