UNS naslov

Beograd,30.06.2020. Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da će 7. jula Apelacioni sud u Beogradu početi većanje po žalbama na prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" i poziva kolege da pomognu da se dođe do pravde za Slavka Ćuruviju.

Poštovane kolege, prva i zasad jedina presuda za ubistvo novinara u Srbiji doneta je aprila prošle godine, ali pravda je tek na pola puta. Zato nam je potrebna vaša pomoć.

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća da će 7. jula Apelacioni sud u Beogradu početi većanje po žalbama na prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina".

Žalbe na presudu kojom su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti osuđeni na ukupno stotinu godina zatvora podneli su advokati osuđenih, ali i zamenik tužioca za organizovani kriminal. 

UNS očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu i traži da državni organi što pre privedu pravdi Miroslava Kuraka kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu. UNS takođe traži da svi prvostepeno osuđeni za ovo teško ubistvo i podmukli napad na slobodu štampe budu hitno pritvoreni.

Izricanje presude trebalo bi da znači početak kraja nekažnjivosti za zločine nad novinarima u Srbiji.

U prvostepenom postupku koji je vođen četiri godine pred Odeljenjem za organizovani kriminal u Višem sudu u Beogradu osuđeni su nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković za podstrekivanje na ubistvo, bivši načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić i pripadnici RDB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, kao saizvršioci, na ukupno 100 godina zatvora.

Do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije se došlo zahvaljujući dugogodišnjoj upornosti novinara i porodice Slavka Ćuruvije, a pre svega zahvaljujući Komisiji za istraživanje ubistva novinara.

Pozivamo vas da u svojim medijima i javnim nastupima podsetite na značaj ove presude za sve novinare u Srbiji i da pomognete da dođemo do pravde za našeg kolegu Slavka.

Ukoliko ste zainteresovani da i vi napišete tekst, napravite radio ili TV prilog o ovoj temi, podsećamo vas na nekoliko značajnih momenata:

- 100 godina zatvora za Markovića, Radonjića, Romića i Kurakahttp://www.uns.org.rs/desk/vesti-iz-medija/77942/100-godina-zatvora-za-markovica-radonjica-romica-i-kuraka.html

- Smajlović: Zločin nad Ćuruvijom rešen još 2005. godinehttp://uns.org.rs/sr/desk/UNS-news/78115/smajlovic-zlocin-nad-curuvijom-resen-jos-2005-godine-.html

- UNS: Pravda na pola putahttp://www.uns.org.rs/sr/saopstenja/96866/uns-navrsila-se-21-godina-od-ubistva-slavka-curuvije-pravda-na-pola-puta.html

- Veran Matić: Opasno bi bilo vraćanje suđenja za ubistvo Ćuruvije na početak, to bi ga pretvorilo u farsu: http://www.uns.org.rs/sr/desk/vesti-iz-medija/100634/veran-matic-opasno-bi-bilo-vracanje-sudjenja-za-ubistvo-curuvije-na-pocetak-to-bi-ga-pretvorilo-u-farsu.html

izvor:uns.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.