DZBrus 01720

Brus,03.07.2020. Epidemiološka situacija na teritoriji opštine Brus po pitanju koronavirusa je narušena u odnosu na period od kraja maja meseca. Tim povodom posetili smo Kovid ambulantu Doma zdravlja Brus gde su u smeni bile dr Mira Šljivić i medicinska sestra Valentina Arsić.

Dr Mira Šljivić nam je nešto više rekla o radu Kovid ambulante pri DZ Brus kao i preventivnim merama zaštite u cilju sprečavanja širenja koronavirusa COVID-19.

drMiraSljivic 01720a

"Trenutna epidemiološka situacija što se tiče koronavirusa je delimično narušena i može se uspešno rešena uz blagovremeno javljanje pacijenata u Dom zdravlja odnosno Kovid ambulantu. Tu je veoma bitna saradnja pacijenata sa doktorima kako bi mogli da im propišemo adekvatnu terapiju i usmerimo za dalje postupke u njihovom ponašanju po pitanju zdravstvenog statusa.
Ambulanta za febrilna stanja i respiratorne infekcije DZ Brus počela je sa radom 17. marta 2020. godine. Ekipa doktora i medicinskih radnika koja se odazvala tom delu posla je radila i radi veoma odgovorno, savesno i stručno. Odličnu konsultativnu saradnju imamo i sa kolegama epidemiolozima OB Kruševac i Instituta za javno zdravlje.

DZBrus 01720a

Posebno rizične grupe pacijenata su oni koji imaju hronične bolesti, kardiovaskularne bolesti, povišen TA, snižen TA (koji se u stresu povećava a da pacijenti i ne znaju), bolesti štitne žlezde, Diabetes mellitus, Onkološki pacijenti (maligne bolesti), pacijenti koji su na dijalizi, zatim pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća – Astma…

Svim hroničnim bolesnicima savetuje se uzimanje redovne terapije, a nije na odmet da u konsultaciji sa doktorom upotrbljavaju suplemenate za jačanje imunosistema koji je oslabio - preparati Cink, vitamin C, D, Selen… šetnja dnevno od minimum 15 min zbog UV zračenja za aktivaciju vitamina D. U ishranu treba uvesti što više domaće povrće kao i sezonsko voće.

drMiraSljivic 01720b

Virusnih infekcija je bilo i biće, moramo se boriti! Ne izlazite bez preke potrebe iz kuće. Ukoliko morate izaći pridržavajte se preporučenih mera zaštite - fizička distanca minimalno 1 m, obavezno nosite maske, izbegavajte fizičke kontakte, redovna higijena ruku 20 sekundi...

Čuvajte sebe i druge. Primenjujte sve preporučene mere zaštite da bi zaustavili širenje koronavirusa COVID-19." - rekla  je i poručila dr Mira Šljivić iz Kovid ambulante DZ Brus.

I ovom prilikom BrusONLINE se zahvaljuje dr Sonji Pavlović, direktorici DZ Brus, na razumevanju da su pravovremene informacije i obaveštenja od primarnog značaja za građane, a posebno u slučajevima kada je ugroženo zdravstveno stanje.

Nenad Miljković

Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.