Brus9420 005

Brus,11.07.2020. Posle današnjeg saopštenja Štaba za vanredne situacije opštine Brus nameće se pitanje "Da li je trenutna vanredna situacija u Brusu i mere koje se preduzimaju od 07. jula “uplašila” koronavirus?".

Prema saopštenju Štaba za vanredne situacije opštine Brus od 06. jula 2020. godine doneta je odluka o uvođenju vanredne situacije u cilju sprečavanja širenja koronavirusa COVID-19. Odluku o proglašenju vanredne situacije doneo je predsednik opštine Brus 07. jula 2020. godine u 07:00 časova OVDE.
Do tada, tokom juna meseca i početkom jula meseca epidemiološka situacija na teritoriji opštine Brus je bila pogoršana što je i uslovilo proglašenje vanredne situacije 07. jula iako su građani Brusa možda pre očekivali zakazivanje konstitutivne sednice SO Brus.

Ako se pogledaju zvanična saopštenja Štaba za vanredne situacije opštine Brus pre 06. jula (period od 13. juna do 06. jula) videće se da su rađeni serološki i PCR (Pi Si Ar) testovi i da je bilo pozitivnih pacijenata na koronavirus. (saopštenja Štaba OVDE)

Od 06. jula, kada je u popodnevnim časovima, izdato saopštenje Štaba da će biti proglašena vanredna situacija na teritoriji opštine Brus u cilju sprečavanja širenja koronavirusa COVID-19, koje je potpisano od strane zamenika komandanta Štaba, saopštenja zaključno sa današnjim danom su pomalo štura.

Naime od 14:00 časova 06. jula pa do 14:00 časova 11. jula, znači za 5 dana, Kovid ambulanti u Brusu javilo se 323 pacijenata, uglavnom sa respiratornim problemima. Po saopštenjima Štaba za taj period uzeto je 24 PCR testa a 31 pacijent upućen je u bolnicu u Kruševac. Prema saopštenjima u tom period nije urađen ni jedan serološki test. Bilo je 2 pozitivna lica na koronavirus 08. jula koja su se testirala van Kovid ambulante Brus 04. jula. Prema saopštenjima Štaba za vanredne situacije opštine Brus čekaju se rezultati testova od Zavoda za javno zdravlje Kruševac za 7. juli, 9. juli, 10. juli i 11. juli.

Mišljenja sam da uvek treba saopštiti zvanične informacije građanima i javnosti, i to što kompletnije, kako bi građani znali pravo stanje i imali uvid u dešavanja jer to se tiče svih građana. Ovako uvedene su mere, više dana nema zvaničnih rezultata o negativnim Ili pozitivnim testovima a mere se sprovode što pomalo i zbunjuje građane. Može se reći i da je slično ali obrnuto bilo tokom juna i početkom jula meseca kada je bilo pozitivnih rezultata testova a mere se nisu znatnije pooštravale - što je takođe zbunjivalo građane, a pojedine i delimično plašilo.

Takođe, možda bi neko od zvaničnih lica mogao da organizuje javnu konferenciju ili specijalnu emisiju u kojoj bi se javnosti obratio doktor ili doktorka Kovid ambulante u Brusu i objasnili trenutnu situaciju i značaj preventivnih mera, pa i da odgovare na eventualna pitanja građana - ono što je u njihovom domenu. Moguće je, prema pojedinim zvaničnim medijima, da je sada pojačana virusna infekcija pluća ali ako je to tako trebalo bi da se objasni građanima kao i na koji način da se zaštite – da li ista zaštita kao i za koronavirus ili treba preduzeti neke dodatne mere zaštite.

Nadam se da je situacija mnogo bolja i da će biti mnogo bolje nego sredinom juna meseca kada su samo davana saopštenja a i pored pozitivnih rezultata testova nisu preduzimane pooštrene i hitne preventivne mere pa i uvedena vanredna situacija - po mišljenu manjeg broja građana Brusa. Ovde mislim na period od 13. do 18. juna. U tom period, posle duže pauze krenule su objave, odnosno saopštenja saopštenja Štaba - 13. juna kada su bila 2 pozitivna testa, da bi 14. juna bila 4 pozitivna koja su uzorke dali 11. juna. Tu je možda već trebalo upaliti žutu lampicu i krenuti sa upozorenjima i pojačanim preventivnim merama. Narednog dana 15. juna nije bilo pozitivnih ali 7 uzoraka je poslato za Kruševac. Narednog dana, 16. juna poslato je novih 7 uzoraka za Kruševac i stižu rezultati iz Niša da je jedno lice pozitivno a za drugo se čeka rezultat. Već 17. juna 4 pozitivna testa i onda 18. juna dešava se nešto što je malo ko očekivao 13 pozitivnih – 2 lica KOVID Brus i 11 lica prema rezultatima ZJZZ KŠ koji su dali uzorke 15 i 16. juna. Broj lica u izolaciji "skače" za dan sa 55 na 109 lica. Može se postaviti pitanje i da li su tih 13 lica odmah imala simptome i javila se u Kovid ambulantu ili tek posle par dana što ostavlja mogućnost da su možda imali simptome i oko 10. juna pa i pre tog datuma, jer kako struka navodi inkubacija virusa je do 14 dana, što je bilo dovoljno da se virus progresivno širi. I dešava se šta se dešava – broj pacijenata sa eventualnim simptomima se povećava kao i broj pozitivnih testova naročito posle 18. juna - prema saopštenjima Štaba za vanredne situacije opštine Brus.

I tako 07. jula proglašena je vanredna situacija i donose mere, kao i dodatne mere, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa COVID-19

Za sada se čekaju zvanični rezultzati testova za 7. juli, 9. juli, 10. juli i 11. juli i iskreno se nadam da će rezultati biti negativni. 

Nadam se da je vanredna situacija u Brusu “uplašila” koronavirus - treba da živimo što normalnije, uz propisane mere zaštite, kao da se virus nikada neće vratiti ali i da budemo spremni kao da će se sutra ponovo pojaviti.

Ovaj tekst nije napisan da bi nekog kritikovao već da skrene pažnju da bi građani trebalo da budu bolje i zvaničnije informisani, a posebno obaveštavani kako bi na pravi način preduzeli potrebne mere zaštite u sprečavanju širenja koronavirusa COVID-19.
Nenad Miljković foto:arhiva
Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.