Novi protest "Novinari ne kleče/Još ste nam ostali dužni" zakazan je za danas, 8. februar 2016. u 19:00 ispred Vlade Srbije.NovinariNeKlece
Inicijativa "Novinari ne kleče" zakazala je za danas novi protest ispred Vlade Srbije jer je, kako su saopštili, rasprava o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića pokazala da ni premijer, ni većina poslanika nisu razumeli težinu uvrede upućene novinarki.

"Većina poslanika, kao ni sam premijer, nisu razumeli težinu uvrede koji je Bratislav Gašić uputio ženama, novinarkama i celoj novinarskoj profesiji", navodi se u saopštenju.

Novi protest "Novinari ne kleče/Još ste nam ostali dužni" zakazan je za ponedeljak, 8. februar 2016. u 19:00 ispred Vlade Srbije, a iz inicijative su najavili da će "dodeliti Oskare zaslužnima za ovakvo stanje u medijima".

Pre toga u 12:00 časova Inicijativa će Vladi Srbije predati svoje zahteve za premijera i šest ministara i ukazati na sve gori položaj profesije.

Inicijativa će od Vlade zatražiti striktno poštovanje zakona, zatim da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara da se učlane u Srpsku naprednu stranku kako bi zadržali posao, da ispita sistematsko zlostavljanje zaposlenih u pojedinim medijima, da ispita koji mediji mesecima ne isplaćuju zarade i pod kakvim ugovorima rade zaposleni.

Inicijativa zahteva o ministra privrede da akcije medija, čija privatizacija nije uspela budu podeljene zaposlenima i da ispita regularnost nedavnih privatizacija. Inicijativa zahteva o ministra finansija da izvrši kontrolu zakonitosti dodele novca iz budžeta lokalne samouprave medijima.

Od ministra unutrašnjih poslova Inicijativa traži da ne komentariše istrage koje su u toku i da organi unutrašnje kontrole odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju i istraže ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije ovog Ministarstva. 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE