DZBrus Kovid07201

Brus,01.08.2020. Borba sa koronavirusom na teritoriji opštine Brus i dalje traje. Na prvoj liniji fronta su doktori i medicinsko osoblje Kovid ambulante Doma zdravlja Brus koji predano i profesionalno pritiču u pomoć pacijentima.

Kada je formirana Kovid ambulanta.pri DZ Brus, 17. marta 2020. godine, medicinski radnici i osoblje su organizovano krenuli u borbu protiv koronavirusa i stavili se na raspolaganju pacijentima

DZBrus Kovid07204

Prvih dana ni njima nije bilo najjasnije sa kakvim virusom i problemom se susreću ali i pored svega, pa možda i opravdanog straha koji nisu pokazivali pred pacijentima, krenuli su na novi posao u skladu sa Hipokratovom zakletvom poštujući naredbe i preporučene mere nadležnog ministarstva i Vlade Srbije.

DZBrus Kovid07202

Pri nedavnoj poseti Kovid ambulanti Doma zdravlja Brus zatekli smo u smeni, odnosno u međusmeni, sledeći tim: med. tehniičar Vojin Čukuranović, sestra Ivana Erić, dr Mirjana Šljivić, dr Miloš Jakovljević (iz Kruševca na ispomoći ), donji red: dr Jelena Deljanin, dr Danijela Milovanović Čikarić i sestra Valentina Arsić. U Kovid ambulanti takođe rade i sestre Angelina Panić i  Ana Aleksić.

U razgovoru su nam rekli da na početku uopšte nije bilo lako za rad ali snalazili su se da rade sa opremom koju su imali. Bilo je tu donacija i od građana i firmi kao i nadležnih ministarstava.

DZBrus 01720

Veoma im je nezgodno da rade u propisanoj opremi - zaštitno odelo, maska, vizir, rukavice... naročito sada kada je temperatura visoka ali navikli su. Rade takoreći bez odmora i slobodnih dana a velika pomoć je i što su im kolege iz okoline stigle na ispomoć - u početku doktor iz Đunisa a sada doktor iz Kruševca i Trstenika.

DZBrus Kovid07203

U početku rada Kovid ambulante u Brusu, u martu mesecu, radila su 4 doktora i 4 sestre u dve smene, od 07:00 do 22:00 časa, i jedva su izdržavali jer je bilo dosta posla. Ubrzo je stiglo i pojačanje - lekari koji su na specijalizaciji i doktor iz Đunisa. Tokom juna i jula meseca, kada je virus pojačao svoje aktivnosti, dešavalo se ida imaju i do 70 pacijenata dnevno a prosek je oko 50. I tada je stiglo pojaćanje iz Kruševca i Trstenika.

Treba napomenuti da su u Kovid ambumlanti DZ Brus na početku epidemije koronavirusa Covid-19 radili i dr Miljković Biljana -  pneumofiziolog, kao i specijalizanti dr Snežana Radosavljević, dr Bojan Cvetković,  dr Miroslav Panić koji su se posle nekog vremena vratili na specijalizaciju.

Pri Kovid ambulanti rade i rengen odeljenje kao i laboratorija gde se rade serološki testovi. U rengen odeljenu DZ Brus angažovani su dr Dragutin Radosavljević i sestre Pavlović Mimica i Mila Šaronjić dok u su laboratoriji dr Nenad Tomić, Dragić Radulović, Jelica Popadić, Milanka Dobrodolac, Mitrović Dragica i Pavlović Milan.

Veliki doprinos dali su i vozači DZ Brus koji su uvek bili na raspolaganju i da priteknu u pomoć i prevezu pacijente: Zvezdan Nerandžić, Ivica Gočmanac, Slaviša Živadinović, Ljubodrag Trošić, Dušan Petrović, Miroljub Dačković, Danijel Azdejković.

"U proteklom periodu tokom epidemije koronavirusa veliki doprinos radu DZ Brus dali su svi zaposleni i angažovani radnici, kako medicinske struke tako i ostali. Svako odeljenje i sektor DZ Brus je na svoj način doprineo da sve funkcioniše i ne bude zastoja u pružanju usluga pacijentima - opšte odeljenje, Hitna pomoć, stomatologija, higijeničari, administracija... Veliku zahvalnost dugujemo resornom minisatrstvu kao i medicinskim ustanovama u okruženju." rekla je direktorka dr Sonja Pavlović.

Treba napomenuti da je DZ Brus imao i podršku JKP Rasina čiji radnici su bili angažovani na dezinfekciji kruga DZ Brus ali su pomagali i u drugim aktivnostima u cilju sprečavanja širenja koronavirusa Covid-19 na teritoriji opštine Brus.

DZBrus Kovid07201

Lekari i medicinsko osoblje Kovid ambulante u Brusu apeluje na građane da se pridržavaju propisanih i preporučenih zdravstvenih mera, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, kako bi olakšali rad doktorima u pružanju što adekvatnije zdravstvene nege onima koja je neophodna.
Nenad Miljković

Osnovne informacije o koronavirusu COVID-19 i preventivna zaštita OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.