Katarina EU
Srbija od ove godine ima više mogućnosti za korišćenje sredstava fondova Evropske unije. Za pojedine programe konkursi su već otvoreni. O tome kako na najbolji način iskoristiti pruženu šansu razgovarali smo sa pomoćnicom ministra u Ministarstvu privrede za mala i srednja preduzeća Katarinom Obradović Jovanović.

– Posao privatizacije je pri kraju.To je ovorilo mogućnost da se fokus Vlade i Ministarstva privrede prebaci na zdraviji deo – mala i srednja preduzeća i preduzetnike – ukazuje Katarina Obradović Jovanović. - Ova 2016. je proglašena Godinom preduzetništva, što znači da će aktivnosti vlade biti usmereni na otklanjanje prepreka za poslovanje, obezbeđivanje finansijske podrške i povoljnijih izvora finansiranja, bolju edukaciju i informisanje privrednika o mogućnostima koje su im na raspolaganju. Pored sredstava iz buyeta Ministarstva privrede i drugih ministarstava u Godini preduzetništva, veoma je značajna i podrška koju dobijamo od međunarodnih donatora i iz evropskih programa.

Koja sredstva su već na raspolaganju?

– Mnogi od ovih programa, poput KOSME, su već na raspolaganju privrednicima. Putem njih se obezbeđuje lakši pristup novim izvorima finansiranja – jeftiniji krediti - ali i značajna podrška prilikom nastupa na stranim tržištima. Na žalost, do sada naša mala i srednja preduzeća nisu imala puno prilika da na odgovarajući način budu informisani o tome kako da dođu do sredstava iz Evropskih fondova. U Godini preduzetništva Ministarstvo će zajedno sa Privrednom komorom Srbije, regionalnim razvojnim agencijama, nevladinim organizacijama informisati privrednike o mogućnostima i načinima povlačenja finansijskih sredstava iz EU fondova. Cilj je da pružimo pravovremene informacije. Tu su i otvoreni javni pozivi privrednicima da konkurišu. Koristićemo sve alate koji su nam na raspolaganju od novih mogućnosti koje pružaju internet i društvene mreže, do organizovanih radionica, obuka, seminara i promocija. 

KOSME program je vrlo koristan, šta treba da znaju oni koji konkurišu. Sume su vrlo primamljive, ali kako pomoći privrednicima da ih ostvare, odnosno kako da koncipiraju zahteve da bi dobili novac?

– KOSME, sa budžetom od 2,3 milijarde evra do 2020. za preduzeća iz zemalja EU i zemalja kandidata, privlači veliku pažnju. Uplatom članarine i potpisivanjem sporazuma sa EU o realizaciji ovog programa Srbija je ispunila finansijske i pravne uslove. Sada naša preduzeća mogu da budu korisnici sredstava iz ovog programa.

Kako će to ići?

– Najveći iznos sredstava u okviru KOSME programa biće plasiran preko lokalnih banaka, koje će kao posrednici omogućiti i više finansiranja putem povoljnijih kreditnih linija. Sa druge strane, moguće je da kompanije učestvuju u javnim pozivima za dodelu grantova, gde se iznos sufinansiranja kreće od 50-75 odsto. U slučaju grantova, sve što je potrebno jasno je navedeno u konkursnoj dokumentaciji. Dva javna poziva za ovaj program su u toku. Jedan je namenjen finansiranju klastera i unapređenju njihovog rada pružanju boljih usluga malim i srednjim preduzećima. Drugi je za dodelu sredstava za finansiranje do 50 odsto vrednosti projekta za proizvode bazirane na inovacijama i modernom dizajnu.

Kako se novac dobija, da li su korisnici obavezni da sami obezbede deo sredstva?

– Uslovi za apliciranje za grant sredstva iz KOSME programa jasno su precizirani u tekstu poziva koji objavljuje Agencija za mala i srednja preduzeća EU (EASME). U pozivu su naznačeni korisnici programa, ukupan iznos sredstava po korisniku ili konzorcijumu. Navedena je dinamika realizacije, ocenjivanje prijave, potpisivanja sporazuma i početak projekta. Iznos sredstava za sufinansiranje koji može da bude odobren, a u zavisnosti od uslova propisanih pojedinačnim javnim pozivom, mogu biti od 50-70 odsto. Preostali iznos sredstava potrebno je da obezbedi pravni subjekt koji podnosi prijavu, kao i predlog buyeta projekta sa kojim aplicira za sredstva iz KOSME programa. Prijave se podnose elektronski, preko prethodno otvorenog naloga. Na internet stranici EASME, su sve detaljnije informacije o programu, linku za otvaranje naloga, kao i otvorenim javnim pozivima na koje može da se aplicira. Sve se nalazi na internet stranici Ministarstva privrede.

Šta je bitno da se napomene za one koji žele da koriste ova sredstva?

- U okviru Godine preduzetništva planiramo intenzivnu promotivnu kampanju i radionice po gradovima u Srbiji: na njima će mala i srednja preduzeća imati prilike da se bolje upoznaju sa mogućnostima KOSME programa za unapređenje njihove konkurentnosti. Istovremeno, u planu je da se u okviru regionalnih privrednih komora i  razvojnih agencija obuče saradnici za KOSME. Oni će na lokalnom nivou biti u mogućnosti da pruže svu potrebnu podršku u pogledu informacija i pripreme privrednih subjekata za učešće u programu. Pozivam sve privredne subjekte da redovno prate internet stranicu Ministarstva privrede i nalog na socijalnim mrežama kako bi dobili pravovremene informacije o svim aktivnostima koje ćemo realizovati u narednom period u okviru primene KOSME u Srbiji, ali i drugih državnih i donatorskih programa.

Koji su to drugi fondovi EU koji su nam već dostupni ili će to uskoro biti?

– Malim i srednjim preduzećima nude se mogućnosti učestvovanja u programu Horizon 2020, koji u Srbiji realizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Tu su i instrumenti pretpristupne pomoći i programi prekogranične saradnje, o čemu privredni subjekti mogu dobiti više informacija na internet stranici Kancelarije za evropske integracije. 

izvor:dnevnik.rs Dušanka Vujošević


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE