Protojerej-stavrofor Mijailo Danilović upokojio se u sredu 07. oktobra 2020. u svojoj 99. godini života.

protaMijailoDanilovic

Protojerej-stavrofor Mijailo Danilović rođen je 03. oktobra 1922. godine u Velikoj Grabovnici kod Brusa. Otac mu je bio pratilac Svetoga Vladike Nikolaja na svim saborima bogomoljačkih bratstava gde se učio pobožnosti, duhovnosti i istini Jevanđelja od najmanjih nogu kao dete.

Mijailo Danilović je do 1943. godine bio borac Jugoslovenske vojske u otadžbini a potom član Propagandno obaveštajne službe Kopaoničkog četničkog korpusa. Po završetku rata se dugo krio. Mijailo je osam godina proveo u planini iznad svog rodnog sela Velika Grabovnica kao i u Osredcima i Krivoj Reci kopaoničkoj. Spavao je u pećinama, na senicima, u kolibama, u kamenjaru, najčešće pod vedrim nebom. Puno je prijatelja i rodbine želelo da mu pomogne, ali se on klonio ljudi. Nije se, kaže, plašio izdaje, već toga da ne nastradaju nevini. Sam se predao jer više nije mogao da izdrži, skoro da mu nije bilo stalo do toga šta će dalje sa njim biti. Na suđenju je brzo ustanovljeno da je bio član Ravnogorskog pokreta, ali mu više od toga nisu ništa našli. Niti da je ubijao, niti da je nekog mučio. Svejedno, dobio je devet godina robije. Nakon 6 godina biva pušten sa još nekolicinom oficira i od njega se očekivalo da ih prati i daje obaveštenja ali on to nije učinio
Upisuje Bogosloviju i završava u manastiru Krka kod Kistanja u Hrvatskoj - manastir koji je već šest vekova svetionik pravoslavlja u Dalmaciji.
U čin sveštenika rukopoložen je 1968. godine u manastiru Žiča. Službovao je u hramovima u Ljutovnici, selu u takovskom kraju, Vrdilu kraj Kraljeva i crkvi Sveta Trojica u opštini Gornji Milanovac. Po penzionisanju objavio je dve knjige “ZAVEŠTANjE” i “PREDANjE I AMANET”.

Protojerej-stavrofor Mijailo Danilović upokojio se 07.10.2020 iza sebe ostavivši sina Aranđela Danilovića, koji je protojerej-stavrofor na službi u Gornjem Milanovcu, i ćerku Srbijanku Đurković, koja živi u Velikoj Grabovnici.

U petak, 09. oktobra ispred Crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu održano je opelo kojem je načalstvovao arhijerejski zamenik Episkopa žičkog protojerej-stavrofor Ljubinko Kostić uz sasluživanje i molitveno učešće 28 sveštenika.

Upokojeni prota Mijailo Danilović sahranjen je 09. oktobra 2020. godine u rodnom selu Velika Grabovnica, kod Brusa.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE