Brus parking240716 1

Brus,17.10.2020. Sobzirom da je 2020. godina dosta specifična zbog pandemije koronavirusa Covid-19 i uvođenja vanrednog stanja u Srbiji (15. mart - 06. maj) kao i uvođenja vanrednih situacija u opštinama i gradovima to je dosta uticalo na planove realizacije budžeta lokalnih samouprava, pa tako i Opštine Brus.

Ova lokalna samouprava je tokom 2020. godine uradila dva rebalansa budžeta -  odluka o prvom rebalansu budžeta za 2020. doneta je na sednici SO Brus koja je održana 12. februara, dok je odluka o drugom rebalansu budžeta za 2020. doneta na sednici održanoj 22. septembra.

Kako u datom periodu, u toku prvih devet meseci 2020, nisu odrađeni pojedini projekti i planovi planirani opštinskim budžetom za 2020. godinu nameće se pitanje je da li će Opština Brus uraditi i treći rebalans budžeta. Kasni se sa realizacijom sufinansiranja projekata medija u cilju informisanja građana opštine Brus u 2020. godini koji je završen 13. oktobra i sada se očekuju rezultati poziva tj odobrenje projekata, a nije realizovan ni projekat TO Brus "Izađi mi na teglu" ali i drugi planovi i projekti lokalne samouprave za koje su predviđena određena finansijska sredstva.

Za sufinansiranje projekata medija u 2020. godini iz opštinskog budžeta Opštine Brus planirano je 4.000.000,00 dinara ali vremenski rok je skraćen usled situacije sa koronavirusom Covid-19 i u tekućoj godini ostaje praktično 2 meseca za realizaciju pa tako se i nameće pitanje "Da li će doći do realnog smanjenja budžeta za sufinansiranje projekata medija ili će projekti biti prolongirani i tokom 2021. godine?"
Ukoliko dođe do umanjenja budžeta, umesto kako je predviđeno za 6 meseci u 2020 (jer prvobitnoi poziv je raspisan maja meseca 2020), to bi značilo da bi planirano izdvajanje u ove svrhe moglo biti prepolovljeno, pa i manje od polovine.

Tokom 2020. godine nije obeležen Dan opštine Brus a nije održana ni manifestacija "Dani Preobraženja 2020" ali ni ostale pojedine manifestacije i programi koji su planirani budžetom. Jedna od neodržanih manifestacija je i "Izađi mi na teglu" za koju je bilo planirano  500.000 dinara pa bi i ova sredstva, uz ostala koja nisu iskorišćena (npr. neograničena sredstva za ugostiteljske usluge predsednika opštine jer restorani nisu radili i nije ni bilo zvaničnih poseta i gostiju) vrlo lako mogla da se iskoriste u druge svrhe za dobrobit građana kao i same opštine.
Ova finansijska sredstva koja nisu realizovana, oko 3.000.000 dinara pa i više, kao i ostala koja nisu realizovana u prvih 9 meseci 2020. godine mogla bi da se preimenuju i namene za druge namene - npr. za samozapošljavanje građana, sufinansiranje lokalne privrede i poljoprivrede, stipendije učenicima i studentima ali i druge svrhe... Možda bi lokalna samouprava mogla da organizuje i održi Javnu prezentaciju i raspravu o rebalansu budžeta pa da i građani iznesu svoje predloge u koje namene bi želeli da se utroši novac iz lokalnog budžeta.

Takođe, kako nije bilo javnog oglašavanja predlagača drugog rebalansa budžeta opštine Brus za 2020. godinu ostaje da se čuje i vidi u koje svrhe su tim rebalansom preraspodeljena novčana sredstva u lokalnom budžetu. Građani koji su zainteresovani da se informišu o toj odluci ostaju uskraćeni jer na zvaničnom sajtu Opštine Brus još nije objavljen Službeni list sa sednice SO Brus, održane 22. septembra, na kojoj je usvojena Odluka o drugom rebalansu budžeta.

Ostaje da se vidi da li će i kakav predlog doneti Opštinsko veće a potom i kakvu će odluku izglasati odbornici SO Brus, ukoliko predlog o trećem rebalansu budžeta Opštine Brus dođe do lokalnog parlamenta.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.