Cacak Blic RAS
Osnovica za zaračunavanje poreza na imovinu dva i po puta je veća na periferiji Čačka nego u centru grada!
Takav paradoks je posledica okolnosti što su tokom prošle godine u trećoj gradskoj zoni prodate tri kuće, od kojih je jedna, luksuzna, imala veliku vrednost.

- Jedini kriterijum za obračunavanje poreza na imovinu je promet nepokretnosti u pojedinim zonama. Za nas su jedino merodavne kupoprodajne transakcije overene kod notara. Kako je prošle godine na periferiji bilo tri takve prodaje, posegli smo za matematikom, kako i nalaže zakon. Ukupnu vrednost prodatih objekata podelili smo sa njihovom površinom i dobili vrednost kvadratnog metra od 65.000 dinara, na osnovu čega se zaračunava porez - pokušao je da objasni komplikovanu poresku proceduru načelnik Uprave za lokalnu poresku administraciju Duško Savković.
Prema njegovim rečima, po istom postupku izračunato je da je vrednost kvadrata nekretnine u strogom i širem centru grada 25.000 dinara!

- Kada smo pre godinu i po dana doneli odluku da ceo Čačak bude jedna zona za obračunavanje poreza, samo što me nisu razapeli. Evo do kakvog je paradoksa doveo novi sistem oporezivanja - kaže Duško Savković, načelnik Uprave za lokalnu poresku administraciju

- To je manjkavost zakona, jer se sada ciklično prati promet i vrednost nekretnina. Kada smo pre godinu i po dana doneli odluku da ceo Čačak bude jedna zona za obračunavanje poreza, samo što me nisu razapeli. Evo do kakvog je paradoksa doveo novi sistem oporezivanja - ističe Savković.

U trećoj gradskoj zoni gotovo da nema drugih stambenih objekata osim porodičnih kuća. Građani koji u njima žive sumnjaju u zvanično objašnjenje poreznika.

- Ovo je klasična prevara kako bi se u gradski budžet slilo što više para pred lokalne izbore. Znaju nadležni da su vlasnici kuća na periferiji najredovnije platiše, pa su zbog toga razrezali ovako veliku obavezu. Prošle godine sam za porez platio 5.500 dinara, a izračunao sam da će ove taj iznos verovatno biti duplo veći. Ovo je otimačina u režiji gradskih vlasti Čačka. Pa zar zbog jednog bogataša koji je prodao svoju kuću sirotinja mora da ispašta? Kakav je to zakon? - pita se Slobodan Glišović, vlasnik kuće u blizini kompanije "Sloboda".

Obračunavanje na Ustavnom sudu

Problem sa obračunavanjem poreza na imovinu postojao je u Čačku i prošle godine pošto je čitava teritorija grada svrstana u jednu zonu za oporezivanje, pa je nebitno da li se objekat nalazi u strogom centru grada ili na seoskom i prigradskom području. Zbog toga je nekoliko vlasnika poslovnih objekata sa periferije podnelo Ustavnom sudu Srbije inicijativu o oceni ustavnosti odluke o porezu na imovinu na teritoriji grada.

izvor:blic.rs foto: V. Nikitović / RAS Srbija


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE