Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej je naložio opsežnu kontrolu finansija u svim eparhijama zbog zloupotreba i bahatosti pojedinih sveštenika, saznaje „Blic“.

Patrijarh je formirao i komisiju za proveru prihoda u Beogradsko-karlovačkoj arhiepiskopiji, koju vodi po crkvenom ustavu. Upravo je lično on, proveravajući kasu Crkve Lazarica, otkrio krađu od 80.000 evra, o čemu je „Blic“ već pisao. Patrijarh je istovremeno tražio od svih vladika da u svojim eparhijama, a ima ih 40, organizuju komisije koje će proveravati crkvene knjige.

- Komisiji koja postoji na nivou Sinoda, a na čijem je čelu patrijarh, dva puta godišnje, uoči zasedanja Sinoda, šalju se izveštaji o kontroli iz svih eparhija. Komisija Sinoda trenutno preispituje izveštaje o prihodima u 2015. godini, a tamo gde postoje sumnje, patrijarh je tražio dodatnu kontrolu. Zasad treba da se uradi supervizija za Mileševsku i neke eparhije van Srbije - kaže izvor „Blica“ iz SPC.

Graf studio Blic

Kako saznajemo, svi prilozi veći od 20 evra moraće da se evidentiraju u crkvenim knjigama, uz obavezan potpis donatora. Biće ispitana svaka primedba vernika ili donatora o nenamenskom trošenju njihovih sredstava. Patrijarhu će biti dostavljani i duplikati priznanica svih većih donacijama u crkvama Beogradsko-karlovačke eparhije, kao i ugovori sa firmama koje grade ili preuređuju crkve.


Patrijarh se na ovakve mere odlučio zbog sve češćih slučajeva nenamenskog trošenja novca i bahaćenja sveštenika, među kojima su i neke vladike. Luksuzni automobili, hoteli, zgrade, pa i pozlaćeni enterijer u dvorima u javnosti su počeli da stvaraju negativnu sliku o Crkvi i narušavaju njen veliki ugled u narodu.

Kako prihoduje crkva
- Patrijarhu je jedan broj vladika pružao otpor zbog ovakvog načina kontrole finansija. On se ipak odlučio na ovakav korak jer u javnosti, zbog bahatosti pojedinih sveštenika i vladika, Crkva sve više gubi ugled. Zato je odlučan u tome da istraje u borbi protiv korupcije i zloupotreba - kaže izvor „Blica“ iz Patrijaršije.

Kako je „Blic“ objavio u maju prošle godine, SPC godišnje zaradi oko 140 miliona evra. Da je preduzeće, SPC bi sa takvim prihodima bila jedna od najuspešnijih firmi u Srbiji, na trećem mestu, odmah iza NIS-a i EPS-a.

Vraćanje ugleda crkvi

Nikola Knežević iz Centra za istraživanje religije, politike i društva ocenjuje da je patrijarh Irinej više puta pokazao da je rešen da istraje u borbi protiv korupcije unutar SPC.

- Ta borba i razotkrivanje malverzacija može kratkotrajno da poljulja ugled SPC, ali će ga na duže staze popraviti i povećati poverenje naroda u Crkvu. Dobro je da inicijative za borbu protiv korupcije dolaze iz samog vrha SPC - kaže Knežević za „Blic“.

izvor:blic.rs foto:Z.Lončarević, Grafički studio Blic


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.