GSS StaraPlanina140121a

Knjaževac,14.01.2021. Jutros, nešto posle 5 časova, pronađen je muškarac koji se juče izgubio na Staroj planini. Mladića su pronašli spasioci Gorske službe spasavanja zajedno sa zaposlenim u Sklijalištima, u blizini sela Zaskovci.

U akciji spasavanja, pored spasilaca GSS-a, učestvovali su pripradnici MUP-a, sektora za vanredne situacije, instruktori skijanja, pripadnici granične policije kao i meštani. Pretraga terena je trajala nešto više od 12 sati, u kontinuitetu.

Granična policija je teren pretraživala dronovima i termalnim kamerama. Gusta magla i sneg koji je noćas počeo da pada su znatno otežavali pretragu.

GSS StaraPlanina140121b

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć I spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente...
foto: Gorska služba spasavanja - slike su autentične sa akcije spasavanja


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.