AC DZ150121

Aleksandrovac,15.01.2021. Aleksandrovački Dom zdravlja „Dobrivoje Ger Popović“ dobio je najsavremeniji aparat za brzo određivanje D-dimera. Jedna od analiza krvi koja se uglavnom radila u slučaju sumnje na trombozu, postala je vrlo bitan parametar i u određivanju težine infekcije virusom korona.

"Javila se velika potreba za izvođenjem ove analize, s obzirom da su sve najveće komplikacije koje su se dešavale u pandemiji dolazile usled povišene vrednosti D-dimera, mikrokoagulacija u krvi pa se nametnula potreba da se nabavi ovaj aparat, gde će moći brzo i precizno u toku jednog dana da se dobije rezultat, kod pacijenata kod kojih je to potrebno", ističe dr Dejan Čolić, pomoćnik direktora Doma zdravlja u Aleksandrovcu.

Reč je o utvrđivanju nivoa D-dimera, proteinskog dela krvi, koji je kod potpuno zdravih osoba gotovo nemerljiv, jer ga nema u krvotoku. Kod pozitivnih na virus korona njegove vrednosti su povišene, što lekarima ukazuje na činjenicu da bi zaraženi mogao da razvije težu kliničku sliku kovida-19.

AC DZ150121a

"Aparat je nabavljen iz donacije naših uglednih privrednika i lokalne samouprave. Do sada su građani ove analize mogli raditi samo u privatnim laboratorijama, a od iduće nedelje i u aleksandrovačkom Domu zdravlja mogu se obaviti i D-dimer laboratorijske analize, kod pacijenata kod kojih je to potrebno. Postoje pacijenti koji nisu oboleli od kovida a imaju problema sa trombozama i moći će takođe da odrade ovu analizu. Mi ćemo morati tu analizu da naplaćujemo, jer kao Dom zdravlja na primarnom nivou zdravstvene zaštite nemamo pravo da radimo tu analizu, ali ko želi i po preporuci lekara mora da odradi, mi ćemo raditi te analize. Cena analize će biti 1.900 dinara. Što se tiče analize krvi kod kovid pozitivnih pacijenata, obavljaće se i dalje u našoj kovid ambulanti. Ostali pacijenti mogu laboratorijske analize uraditi u našoj laboratoriji", kaže na kraju razgovora za „Župsku hroniku“ dr Dejan Čolić.

izvor:Informativna služba DK Aleksandrovac


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.