zorica vidojevic 1

29.03.2013 -Mesec mart je u celom svetu posvećen francuskom jeziku – Frankofonija. U tom programu učestvuje 75 zemalja - među njima je i Srbija a ono što je možda i najvažnije to je da učestvuje i Brus.

Profesorkaa koja je čitav svoj radni vek i život posvetila Francuskoj i francuskom jeziku. Predavala mnogim generacijama. Svoje učenike smatra svojom decom i mnogim učenicima pomogla da zavole francuski jezik.  Danas je dvadesetak učenika nastavilo njen rad, postali su profesori francuskog jezika i  nastavili put koji je trasirala naša profesorica Francuskog jezika Zorica Živadinović - Vidojević.

zorica vidojevic 2Četiri puta je bila stipendista Francuske vlade, više puta je bila na po nedelju dana kao turista i tada  je slao Francuski kulturni centar.  A u svom aranžmanu svake godine ide u Francusku. Obišla je Francusku državu uzduž i popreko a jedino nije upoznala krajnje severne delove Francuske i južne delove (Baskijske zemlje)

Bila je četiri puta po mesec dana, po celi dan su bila predavanja MODULES ili od devet sati ujutru do šest sati po podne - naravno sa pauzama za ručak i maleni odmori između predavanja - pre podne i popodne časovi (modules)  a nakon oficijalnog dela koji traje oko šest sati su slobodne aktivnosti gde su mogli da biraju hoće li da kuvaju, hoće li da pevaju, hoće li da sviraju, da degustiramo francusko vino - da uče da piju francusko vino... Bivali su u studentskim domovima  - kao studenti, polaznici iz čitavog sveta.

Te četiri stipendije su se desile u BRETAGNE (glavni grad RENNES), LANGDOC-ROUSSILLON (glavni grad MONTPELLIER),  FRANCHE –CONTE (glavni grad BESECON), VENDEE (dva gradića ROCHE-SUR YON i FONTNAY LE CONTE). Bila su to prekrasna druženja sa kolegama iz čitavog sveta, pravi užitak.

Za profesoricu Zoricu Živadinović-Vidojević Francuska i ono što se nje tiče je kao dečija slikovnica – kao da stalno okreće nove stranice... traži šta bi videla... nešto novo saznala.

Svaki njen čas počinje sa  UN PEU DE CIVILISATION , znači novosti vezane za Francusku – da li je politika, da li je sport, kulturna dešavanja ... Ovo decu motiviše, deci daje podstrek i oni traže, istražuju. Tako da na početku časa svaki učenik ispriča neku vest o Francuskoj.

Svi njeni đaci su zavoleli francuski jezik i Francusku, kako kaže Onore de Balzak „Beše to jedna zemlja, beše to Francuska“ , pisac koji je dao najlepše deskripcije.

Danas je preko dvadeset njenih đaka postalo njene kolege i predaju Francuski jezik. A još troje je na studijama Francuskog jezika.

To je njen uspeh, uspeh profesorke Zorice Živadinović - Vidojević.

Ostavila je svoj trag. Ostavila je nešto što će trajati i podsećati na nju i njen rad.

„Sve što se tiče Francuskog, Francuske države i onog što ona ima -  ja to volim“ iskreno je rekla profesorica Zorica Živadinović-Vidojević, i dodala – „Ako bi trebalo da ponovo studiram  ili da izaberem ponovo bi izabrala Francuski jezik i Francusku književnost.“

Inače profesorica francuskog jezika Zorica Živadinović-Vidojević je najzaslužnija za predstave na Francuskom jeziku koje su  u Brusu organizovane i izvođene od 1997/98 uz učešće njenih učenika.

Od 2004. počinje aktivno učešće na takmičenjima Frankofonije kada su učestvovale njene učenice Bijana Ratković  i Jelena Kostić.

Ove 2013. godine na finalnom takmičenju u Nišu koje se održava 30. marta - učestvuje njena učenica iz Brusa Ljubica Marinković, pobednica polufinalnog takmičenja u Kladovu.Ovo je samo deo priče o ljudima Brusa. Nastavićemo...

 N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Društvo:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE