GSS Ilustracija0321

Beograd 29.03.2021. Spasioci Gorske službe spasavanja testirali su prototipove elektroda za elektrotaktilnu stimulaciju, u okviru evropskog projekta „SIXTHSENSE” koji je napravljen u cilju praćenja zdravlja spasilaca, uz senzornu povratnu spregu za postizanje bolje situacione svesti.

„Istraživanja su trenutno u početnoj fazi, ali već iduće godine plan je da se elektrode ugrade u određene odevne predmete koje nosimo tokom naših akcija spasavanja. Na ovom tesitiranju, spasioci GSS-a nosili su elektrode zalepljene za kožu, i trebali da preko aplikacije na telefonu prepoznaju određene stimulacije“, objasnio je Srđan Paroški, spasilac Gorske službe spasavanja.

Ova tehnologija omogućiće praćenje u realnom vremenu više spasilačkih ekipa i operativaca na terenu, unapređujući efikasnost tima, njihovu bezbednost i uspešnost svake akcije spasavanja. Cilj ovog multidisciplinarnog istraživačko inovacionog projekta je razvoj nosivog sistema za praćenje zdravlja operativaca spasilačkih službi sa taktilnom povratnom spregom, koji spasiocima omogućava da u opasnim situacijma “osećaju” svoje trenutno stanje, i eventualne zdravstvene rizike.

Ceo projekat trajaće 36 meseci, finansira ga Evropska Unija, kroz program Horizont 2020, i vredan je  7,242,442.5 eura.

Konzorcijum projekta čini 21 organizacija iz 9 evropskih zemalja koordinisanih od strane TECNALIA Research & Innovation iz Španije.
Čine ga Konzorcijum tri univerziteta: Univerzitet u Alborgu (Danska), Univerzitet u Leonu (Španija) i Tehnički Univerzitet u Kemnicu (Nemačka), zatim pet evropskih istraživačkih i tehnoloških organizacija: TECNALIA (Španija), Istraživački institut Joaneum (Austrija), Istraživački institut BioNanoNet (Austrija), Eucentre fondacija (Italija) i Tecnalia Serbia (Srbija).

U konzorcijumu su i dva predstavnika velike industrije: Jobst Technologies (Nemačka) i Methrom DropSens (Španija); i 5 malih I srednjih preduzeća: Senetics healthcare group (Nemačka), TeleGroup (Nemačka), Smartex (Italija), Global Electronic Solutions (Srbija), BiFlow Systems (Nemačka), sa ekspertizom u različitim oblastima.

U projekatu aktivno učestvuju i spasilačke organizacije, kao što su Gorska služba spašavanja Srbije, druženje gorskih službi Bosne I Hercegovine i četiri vatrogasne kompanije različitih profila iz Gumpoldskirchen (Austrija), Postojna (Slovenija), Rijeka (Hrvatska) I Pavia (Italija), kao i eksperti u oblasti treninga vatrogasaca I upravljanja rizikom – IFR(Austrija).

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u epristupačnim planinskim I urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije. GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.