MameSuZakon DizemGlas0421

Udruženje „Mame su zakon“ uputilo je predlog izmena i dopuna Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom za kraj javne rasprave koju je pokrenulo novoformirano Ministarstvo za brigu o porodici koje vodi ministar Ratko Dmitrović.

Od upućenih predloga kao najvažnije izdvajamo sledeće:
– Da se smanji broj meseci koji ulaze u obračun naknada na razumnih 12 meseci, što je u skladu sa praksom najvećeg broja država Evropske unije.
– Da se svim porodiljama garantuje minimalna naknada najmanje u visini republičkog minimalca, kako nijedna porodilja više ne bi bila ponižena sa tek nekoliko stotina dinara kroz naknadu koja ponosno nosi naziv „finansijska podrška“.
– Da trudničko bolovanje ulazi u obračun naknade – žene ne odsustvuju sa posla radi održavanja trudnoće iz hira.
– Da se izjednače prava preduzetnica porodilja sa ostalim porodiljama (novi sistem obračuna naknada, mogućnost prenošenja odsustva radi nege deteta na partnera, dve godine odsustva sa posla za treće dete).
– Da se ne umanjuju naknade ženama koje zarađuju više od tri prosečne zarade.
– Da se uvede podrška za porodice koje imaju više od četvoro dece.
– Da se prepoznaju samostalne umetnice kao posebna kategorija porodilja pogođenih ovim zakonom.

"Mame su zakon" pohvaljuje predložene izmene od strane nadležnog Ministatstva koje se tiču majki dece sa invaliditetom, poljoprivrednih osiguranica i majki koje su imale naknade manje od minimalne zarade tokom prva tri meseca od porođaja, kao i kaznene mere koje su usmerene na greške koje mogu napraviti javni službenici, zbog čega će biti sankcionisani i oni lično, ali i njihovi nadređeni, kao i sama institucija.

Imajući u vidu da je skupštinska rasprava najavljena za maj/jun ove godine, u narednim danima "Mame su zakon" obratiće se i narodnim poslanicima od kojih očekujemo bezrezervnu podršku upravo zbog činjenice da su direktno izabrani da predstavljaju građane u zakonodavnom telu.

„Smatramo da su naši zahtevi racionalni, da imaju utemeljenje u budžetu Republike Srbije i s tim u vezi očekujemo da najveći broj naših predloga bude podržan od strane ministra Dmitrovića i njegovog Ministarstva, Vlade i Narodne skupštine. Naša borba traje od decembra 2017. godine, od prve rasprave o ovom Zakonu u Skupštini Srbije i nadamo se da je do sada svima jasno da žene iz „Mame su zakon“ ne odustaju. Nerazumevanje nadležnih za nas nije opcija i ukoliko do istog dođe najavljujemo protest uoči usvajanja izmena Zakona. Pozivamo građane i medije da prate naš rad, da nas podrže i da se pridruže akciji „Dižem glas za mame!“ koja ima za cilj da dođemo do kvalitetnih izmena lošeg Zakona“, izjavila je Tatjana Macura, predsednica udruženja.

Više o udruženju "Mame su zakon" pogledajte OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.