BezbedniNovinariRS

Beograd 25.04.2021. Na sastanku Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koji je održan 23. aprila predstavljen je novi portal bezbedninovinari.rs, na kojem će biti sublimirani svi podaci o kontakt tačkama za prijavljivanje ugrožavanje bezbednosti novinara i medijskih radnika, u tužilaštvima i policijskim upravama.

Podaci o svim krivično-pravnim slučajevima koje vodi Republičko javno tužilaštvo od 2016. godine u okviru sporazuma Stalne radne grupe za bezbednost novinara već su prikazani na portalu, kao i studije slučajeva i linkovi ka relevantnim bazama podataka NUNS-a, UNS-a, Ombudsmana, zatim standardi međunarodnih organizacija i primeri pravosudne prakse u Srbiji.

Redovani mesečni sastanaki Radne grupe održan je u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković kao i predstavnika Vrhovnog kasacionog suda, koji je prisustvovao po pozivu.

Na sastanku se razgovaralo o pitanju ujednačavanja sudske prakse u postupcima koji se vode povodom ugrožavanja bezbednosti novinara, pri čemu je ukazano na to da treba da se nastavi dijalog sa Vrhovnim kasacionim sudom o ovoj važnoj temi.

Zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković upoznao je učesnike sastanka sa tim da je u toku marta tužilaštvo formiralo šest predmeta u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti novinara, što je manji broj u odnosu na prethodna dva meseca.

Predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji predstavio je najvažnije rezultate Analize koju je Misija podržala, a koja sadrži mišljenje profesora Zorana Stojanovića sa predlozima za izmenu Krivičnog zakonika kojima bi se obezbedila sveobuhvatna zaštita novinara. Ova pitanja biće razmatrana u okviru daljih izmena Krivičnog zakonika.

Radni sastanak je započeo je minutom ćutanja u znak sećanja na 16 preminulih radnika RTS-a, koji su stradali 23. aprila 1999. godine u NATO bombardovanju zgrade RTS-a.

Sledeći sastanak predsednice Vlade i potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja sa Radnom grupe biće održan 28. maja.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.