MediGroup UZstitasteNMT

Istraživanja pokazuju da se više od 80 odsto bolesti može sprečiti ili izlečiti ukoliko se otkriju na vreme. Kada se bolest pravovremeno dijagnostikuje, šanse za izlečenje su velike, a redovni ultrazvučni pregledi pomažu kod ranog otkrivanja i faktora rizika za pojavu raznih oboljenja.

Ultrazvuk je bezbolna i neinvazivna metoda koja koristi zvučne talase za proizvodnju slika određenih parenhimatoznih (jetra, slezina, bubrezi, pankreas..) i drugih organa (žučna kesa, abdominalna aorta, mokraćna bešika, štitasta žlezda, dojke, prostata, limfne žlezde..) Ne koristi jonizujuće zračenje. Pri ultrazvučnom pregledu pacijent oslobodi ciljani deo tela, nanese se gel na kožu, pacijent leži na leđima i pri pregledu biva okrenut na levu ili desnu stranu. Postoji više vrsta ultrazvuka: ultrazvuk štitaste žlezde, dojki, abdomena, urotrakta, testisa, mekih tkiva vrata, pazuha, prepona, koštanomišićnog sistema, ultrazvuk u ginekologiji i trudnoći, kao i dopler pregledi pri pregledu arterija i vena.

Ultrazvučnim pregledima moguće je dijagnostikovati gotovo sve maligne i benigne tumorske promene zatim promene kao što su nodusi, ciste, kalkulusi, promene u strukturi organa, veličine organa kao i njihov položaj. U MediGroup domovima zdravlja u Beogradu i Novom Sadu u toku je promotivni period koji važi od 19. jula do 31. avgusta u okviru kog je moguće obaviti ultrazvučne preglede (dojke, štitaste žlezde, abdomena i urološki) po specijalnoj, sniženoj ceni od 2.500 RSD po pregledu.

MediGroup drLjiljanaBosnjakDr Ljiljana Bošnjak, specijalista radiologije, domovi zdravlja MediGroup, otkriva koji su to ultrazvučni pregledi najvažniji i na šta je posebno potrebno obratiti pažnju pre samog pregleda.

Za koja stanja je ultrazvuk najpogodniji?
Ultrazvuk je zlatni standard u dijagnostici najvećeg broja oboljenja, štitaste žlezde - nodusi, promena u dojkama benignih i malignih, kamena u žučnoj kesi, promena u jetri, slezini, pankresu, zatim promena abdominalne aorte kao sto je npr. aneurizma, kod promena u bubrezima, nadbubrežnim žlezdama, mokraćnoj bešici i prostati, kako benignih tako i malignih.

Da li je potrebna neka posebna priprema pacijenata pre ultrazvučnog pregleda?
Posebna priprema pacijenata je neophodna kod ultrazvučnog pregleda abdomena. Potrebno je da pacijent dan-dva pre pregleda jede laganiju hranu i da izbegava hranu koja nadima (mahunarke), sveže voće i povrće. Neophodno je da pacijent pre pregleda šest do osam sati ne jede ništa. Kod pregleda urinarnog trakta potrebno je da pacijent neposredno pre pregleda popije litar, do litar i po tečnosti.

Koliko obično traje ultrazvučni pregled?
U proseku od 20 do 30 minuta.

Koliko je često potrebno raditi urološki UZ pregled, UZ dojki, UZ abdomena i UZ štitaste žlezde?
Dovoljno je raditi navedene ultrazvučne preglede preventivno na 12 meseci, ukoliko lekar drugačije ne odredi, npr. kod pozitivne porodične anamenze na kancer dojki, kada se radi i češće.

Za koju starosnu grupu devojaka i žena je najpogodniji UZ dojki i zašto?
UZ dojki je najpogodniji za starosnu grupu žena od 20 do 50 godina zbog pretežno glandularne strukture dojki, ali i kod svih drugih starosnih grupa u slučaju pojave promena u dojkama.

Šta obuhvata urološki ultrazvučni pregled?
Urološki ultrazvučni pregled obuhvata pregled bubrega, proksimalnog dela uretera, mokraćne bešike i prostate.

U kojim situacijama i zdravstvenim stanjima se preporučuje UZ abdomena?
Ultrazvuk abdomena se preporučuje kod svih vrsta bolova u ovom delu tela, mučnine, povraćanja, nadimanja, problema sa stolicom, gubitka telesne težine, kod promena u laboratorijskim nalazima kao i svim drugim stanjima za koje lekar proceni da je neophodna dijagnostička metoda.
Organi koji se detaljno pregledaju su: jetra, žučna kesa, žučni kanali, slezina, pankreas, trbušna šupljina, limfne žlezde, krvni sudovi abdomena, mokraćna bešika i mokraćni kanali, prostata, bubrezi i nadbubrežna žlezda.
Može se reći da ultrazvuk abdomena predstavlja zlatni standard u dijagnostici jer se najveći broj bolesti ovih organa može otkriti ultrazvučnom metodom već u prvoj fazi.

Da li je i pored kliničkog progleda štitaste žlezde uvek obavezan i pregled ultrazvukom i zašto?
Jeste. Obavezan je i pregled ultrazvukom štitaste žlezde, jer ultrazvučnim pregledom vidimo tačnu veličinu žlezde, njenu strukturu, postojanje cista, nodusa kao i prokrvljenost. Ovim pregledom dolazimo do dijagnoza poput nodozne strume, tireoiditisa, zatim da li nodusi pokazuju benigne ili maligne karakteristike.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.