SSavic 220316 2
Konferencija „Digitalno bankarstvo i ekonomija“, koju organizuje Newsweek magazin i Adria Media Group uspešno je održana u beogradskom hotelu Crowne Plaza. Konferenciji o digitalnom bankarstvu, trgovini i poslovanju prisustvovao je pomoćnik ministra Sava Savić.

Tokom svog izlaganja u panelu „Sigurnost na internetu“, Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo naglasio je da u Srbiji trenutno nisu evidentirani veći cyber napadi u bankarskom sektoru, ali to ne znači da se u jednom momentu neće pojaviti i dodao da se najveći broj bankarskih prevara u Srbiji svodi se na prevare putem mejla. 

Na konferenciji sastavljenoj od šest panela, eminentni stručnjaci iz oblasti digitalnog poslovanja, bankarstva i trgovine govorili su na teme digitalnog bankarstva i savremenih trendova, onlajn u funkciji biznisa, da li ima elektronske trgovine u Srbiji, kako da oflajn potrošnja postane onlajn, sigurnost na internetu itd.

Pomoćnik ministra je rekao da Zakon o informacionoj bezbednosti predviđa da su i finansijske institucije operatori IKT sistema od posebnog značaja i da će oni biti dužni da preduzmu adekvatne mere zaštite svojih sistema, u skladu sa zakonom i uredbama koje će se doneti na osnovu zakona. 

„One finansijske institucije koje budu određeni kao operatori IKT sistema od posebnog značaja, moraće da preduzimaju mere zaštite određene zakonom, i donesu Akt o bezbednosti IKT sistema. Takođe, one će biti dužne da prijavljuju Narodnoj banci Srbije incidente u IKT sistemima kojima se narušava informaciona bezbednost.“, istakao je Sava Savić.

Na konferenciji je zainteresovana javnost mogla da čuje i na koji način mogu da uštede vreme i lakše plate račune uz pomoć samo jednog klika putem interneta kao i ulogu mobilnih telefona u tome.

SSavic220316 1
U panelu „Sigurnost na internetu“, pored pomoćnika ministra Save Savića učestvovali su i Jovan Šikanja, E-sigurnost i Limundo, Radoje Gvozdenović, pomoćnik Generalnog sekretara Službe poverenika u Sektoru za informacione tehnologije, Žarko Ptiček, IT pravnik i Igor Franc, SECIT security consulting.

Učesnici su polemisali na temu onlajn trgovine kojom se otvara mogućnost naručivanja proizvoda ili usluga putem Interneta i kojom se znatno olakšava proces kupovine, a ujedno predstavlja i značajnu uštedu. Tokom ovog panela pokretnuto je niz pitanja niz pitanja vezanih za formalno-pravne aspekte e-poslovanja: koja vrsta firme je potrebna za e-biznis, kako legalno prodavati proizvode i usluge preko Interneta itd.

Savić je naglasio da je za poslovanje na internetu u Srbiji veoma značajan Zakon o informacionoj bezbednosti, koji se primenjuje od pre mesec dana i predstavlja pravni okvir za uređenje bezbednosti informaciono-komunikacionih sistema u Republici Srbiji, a koristi od ovog Zakona.

izvor:mtt.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE