UdruzenjeZenaPescanik KS

Udruženje žena Peščanik iz Kruševca objavilo je saopštenje za javnost povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana žena koje žive na selu koje prenosimo u celosti

Mreža žena Rasinskog okruga obeležiće 15. oktobar, Međunarodni dan žena koje žive na selu, podelom lifleta sa informacijama o položaju žena na selu, u Aleksandrovcu, Trsteniku i Kruševcu.

Akcija u Aleksandrovcu biće održana u petak sa početkom u 12 sati kod murala posvećenog ženskoj solidarnosti, jedinog takve vrste u celom okrugu, a možda i u Srbiji. U Kruševcu će aktivistkinje deliti liflete na pijaci i razgovarati sa građankama, dok će u Trsteniku biti organizovano druženje članica Mreže.

Pozivamo lokalne uprave u okrugu da ženama na selu i njihovim problemima posvete dužnu pažnju, da prilikom izrade lokalnih akcionih planova za poboljšanje položaja žena, uzmu u obzir potrebu unapređenja kvaliteta života žena na selu, kao i svih drugih ranjivih grupa žena.

Građane i građanke pozivamo na međusobnu solidarnost, poštovanje i aktivizam.

Na kraju, uz čestitke za njihov dan, ženama na selu poručujemo da nisu same, da im verujemo i da smo spremne da ih podržimo, uvek i na svakom mestu.

Podsećamo javnost da žene na selu, zbog same činjenice da žive van glavnih tokova informacija i događaja, pripadaju grupama koje su društveno marginalizovane i veoma ranjive. Žene na selu višestruko su opterećene, poslom u kući, brigom o starijim i mlađim članovima porodice, radovima na njivi. Samo u 20% slučajeva poljoprivredno gazdinstvo i imanje se vode na žene, koje uprkos teškom radu, često ostaju bez zdravstvenog i penzionog osiguranja. U savetima mesnih zajednica u Rasinskom okrugu, kao i u većem delu Srbije, žene čine manje od 10% članstva.

Udruženje žena Peščanik


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.