Brus policijaskola0221

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije od 11. do 17. marta sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje, kao i načina prevoženja dece u vozilima.

Tokom akcije koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), saobraćajna policija će preduzimati mere prema svim licima koja za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristila sigurnosne pojaseve, na prednjim i zadnjim sedištima vozila, kao i prema svim osobama koje decu budu prevozile na nepropisan način.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, pokazuju da je u Srbiji procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima oko 85 odsto, a na zadnjim 17.

Istovremeno, svega 60 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.

U 2023. godini, više od 100 poginulih vozača i putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. U istom periodu, zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisano je više od 172.000, a zbog nepropisnog prevoženja dece 4.200 učesnika u saobraćaju.
izvor:mup.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Društvo: