ZaNasaPrava Gradjanske1221

Beograd 10.12.2021. Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava danas će u Beogradu, na Platou ispred Filozofskog fakulteta, biti održan protest kako bi se ukazalo na konstantna kršenja ljudskih prava u svim oblastima.

Tim povodom saopštenje je dalo udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje Građanske inicijative:

Pozivamo vas da nam se povodom Dana ljudskih prava, 10. decembra od 17 časova, pridružite na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Na Dan ljudskih prava ove godine, želimo da ukažemo na konstantna kršenja ljudskih prava u svim oblastima na jedini prigodan način – na ulici. Zbog toga što ne smemo da dozvolimo, da to bude proslava ili obeležavanje u kancelariji, već borba za osnovna prava, naša prava. Na protestu će učestvovati svi oni koji su deo ove borbe već dugo ili se danas uključuju. Svaka osoba nam je važna. Svaka organizacija je neophodna. Sve neformalne grupe su ključne za promenu stanja na bolje u našoj zemlji.

Ove godine Građanske inicijative pune 25, a Kuća ljudskih prava 10 godina. Odlučili smo da u ovakvoj društvenoj situaciji nema mesta za slavlje. Jedina stvar koju možemo iskreno i svim srcem da slavimo jesu svi oni – svi vi – i dalje aktivni građani i građanke, koji ne posustaju i svakakoga dana ulažu veliki trud i napor da ovo društvo bude bolje.

Deo ovih protesta su svi oni, aktivni ljudi koji ukazuju na probleme iz jednog jedinog razloga – da bi ih sistem rešio. Aktivistima i aktivistkinjama koji se bore za vladavinu prava, zaštitu životne sredine, ženska prava, izgradnju mira, slobodu informisanja, bolje zdravstvo i ekonomska i socijalna prava biće uručene zahvalnice za neizmeran doprinos odbrani i očuvanju ovih prava. .

Govornici koji će se obratiti okupljenima su: režiser Janko Baljak, urednik Žig Info Željko Matorčević, aktivistkinja Mia Bjelogrlić, aktivistkinja Milica Lupšor, aktivista iz Rakite Desimir Stojanov Desko, lekar Rade Panić, urednik lista Danas Draža Petrović, novinar Željko Bodrožić, novinar Hrvoje Zovko, autori emisije Marka Žvaka Dušan Čavić i Dušan Šaponja, karikaturisti Dušan Petričić i Predrag Koraksić Corax, a u bubnjeve će udarati bubnjari Dragoljuba Đuričića.

Na skupu će i Novi Optimizam dodeliti i Povelju “Dušan Mitrović” za Dobar primer Novog optimizma koja se svake godine tradicionalno dodeljuje na ovaj dan. Ove godine, nagrada će biti uručena Jeleni Obućini, novinarki Newsmax Adria.

Pozivamo vas da nam se pridružite jer ste vi ti kojima kažemo hvala i zbog kojih naša zajednička borba za bolje društvo ne prestaje!


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.