KS UZPescanik270122a

Kruševac 29.01.2022. Udruženje žena Peščanik i Asocijacija žena Mitrovice za ljudska prava, Kosovo, 27. januara 2022. godine priredili su  u Maloj sali Kruševačkog pozorišta performans o iskustvu, kroz koje prolaze žene u nastojanju da budu ono što jesu i žive život kakav žele.

Šest mladih aktivistkinja i umetnica sa Kosova svoje izvođenje posvetile su ženskoj snazi, koju prikazuju kombinujući različite forme umetnosti: muziku, ples, poeziju i glumu.

KS UZPescanik270122b

Performans je rezultat saradnje pomenutih organizacija u okviru trogodišnjeg projekta “Žene za mir i sigurnost - ka unapređenju odnosa između Srbije i Kosova”, koji podržavaju Evropska Unija i Fondacija za mir i rodnu ravnopravnost Kvinna till Kvinna. Cilj projekta je doprinos pomirenju u regionu i povećanje učešća žena u dijalogu Beograd - Priština na svim nivoima.

KS UZPescanik270122c

Sredinom februara, aktivistkinje Asocijacije žena Mitrovice za ljudska prava i Udruženja žena Peščanik srešće se ponovo na treningu o umetnosti i aktivizmu.

Podsećamo da su dve organizacije krajem decembra 2021. uputile nacionalnim i zvaničnicima Evropske unije, kao i javnosti, Apel za uključivanje žena u dijalog Beograda i Prištine i učiniće to ponovo uoči predstojećeg dolaska specijalnih međunarodnih predstavnika za dijalog i region Zapadnog Balkana Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka.

Asocijacija žena Mitrovice za ljudska prava, 2012 je multietnička grupa, koja okuplja žene iz Južne i Sevene Mitrovice, Vučitrna, Srbice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. Misija organizacije je jačanje uloge žena u društvu i u procesima donošenja odluka u cilju postizanja mira i razvoja društva.           

Udruženje žena Peščanik, 2000., je prva ženska organizacija na području Rasinskog okruga. Misija organizacije je osnaživanje žena i javno zagovaranje za unapređenje njihovog položaja. Od 2009. UŽ Peščanik obezbedjuje podršku ženama sa iskustvom nasilja u porodici, na srpskom i romskom jeziku.

Cilj programa Žene za mir i sigurnost, koji podržavaju Fondacija Kvinna till Kvinna i Evropska unija je unapređenje rodne ravnopravnosti i demokratizacija Zapadnog Balkana, u skladu sa feminističkom spoljnom politikom Evropske Unije, Strategijom rodne ravnopravnosti i drugim relevantnim EU politikama.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.