eUprava SrbijaGovRS2019

Beograd 21.03.2022. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštili su da je od danas na Portalu eUprava ponovo dostupna usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnu školu.

Zahvaljujući ovoj usluzi, roditelji na jednostavan način mogu da zakažu termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi kojoj teritorijalno pripadaju. Prošle godine je tu elektronsku uslugu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko portala eUprava ili u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.

Odlaskom u školu u zakazanom terminu, roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem.

Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila do 31. maja.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je ova elektronska usluga olakšala roditeljima postupak upisa deteta u prvi razred.

Upis đaka prvaka je važan događaj u svakoj porodici i zato je važno da roditelji mogu da se posvete detetu i da ne budu opterećeni obilaskom šaltera i prikupljanjem dokumentacije, rekao je Ružić.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da je uvođenje eZakazivanja termina za upis i testiranje deteta u osnovne škole zahtevalo povezivanje preko 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka četiri ministarstva, odnosno povezivanje gotovo 30 različitih informacionih sistema.

Uvođenjem ove usluge još jednom pokazujemo kako je javna uprava postala uspešan servis građana i da građanima štedimo vreme, školama olakšavamo rad i unapređujemo transparentnost procesa upisivanja prvaka, naveo je Jovanović.

Roditeljima je na portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/735-0557, a operateri su dostupni radnim danima od 8 do 15 časova.

Uslugu eZakazivanje termina za upis uspostavila je Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zdravlja.

Svim budućim prvacima i njihovim roditeljima želimo srećan upis u prvi razred!

Kako da upišete dete u školu elektronski (koraci):

  • Ukoliko niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na portalu eUprava gov.rs, odnosno državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs;
  • Detaljno uputstvo možete pronaći OVDE;
  • Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal eUprava (uputstvo za prijavu);
  • Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge;
  • Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.