EUzelenaNed2022

Kruševac 29.05.2022. Evropska zelena nedelja 2022. godine obeležava se u Srbiji od 30. maja do 5. juna pod sloganom „Evropski zeleni dogovor – neka realnost postane stvarnost“ nizom događaja i onlajn aktivnosti predstavljanjem konkretnih rezultata saradnje Srbije, Evropske unije, njenih država članica i nekoliko međunarodnih partnera, a deo ovog programa je i Kruševac.

Pod pokroviteljstvom KfW Nemačke razvojne banke i u organizaciji Grada Kruševca i JKP „Vodovod – Kruševac“ u utorak 31.05.2022. godine Kruševac će imati priliku da ugosti strane delegacije i predstavnike ministarstava na novoizgrađenom Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Ove godine poseban akcenat se stavlja na upravljanje muljem u preradi otpadnih voda, što ovo Postrojenje čini jedinstvenim u ovom regionu.

Puštanjem u rad ovog kapitalno vrednog Postrojenja grad Kruševac je postavio visoke standarde sa ciljem da pored prečišćavanja otpadnih voda, što više iskoristi i obnovljive izvore energije. Ono po čemu se kruševačko Postrojenje razlikuje od drugih Postrojenja ovog tipa je to što, pored prve i osnovne linije vode, ima definisanu savremenu i kompleksnu liniju mulja i liniju biogasa.

Radi podsećanja, Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda od 2020.godine radi u svom punom kapacitetu. Projekat je finansiran sredstvima KfW Razvojne banke i Vlade Republike Srbije, a vrednost investicije, koja obuhvata i izgradnju preko 63 kilometara nove kolektorske i kanalizacione mreže, iznosi 24 miliona evra.

Intenzivno ulaganje u osavremenjavanje ekološkog sistema, u zaštitu životne sredine i smanjivanju štetnih uticaja na zdravlje ljudi, Kruševac se svrstavao u red „zelenih“ gradova, a samim tim značaj ovog kapitalnog projekta je nemerljiv.
izvor:vodovodks.co.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.