SwissPro 0622c

Kvalitet života za više od 3.000 građana i građanki iz ranjivih društvenih grupa poboljšan je kroz unapređenje usluga socijalne zaštite kao rezultat 41 projekta koji su lokalne samouprave sprovele uz podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO, istaknuto je na događaju koji je održan 9. juna 2022. godine u Beogradu.

Ukupna vrednost podrške koju je Vlada Švajcarske pružila kroz dva javna poziva programa Swiss PRO pod sloganom „Snage udruži, podršku pruži” iznosi preko 530.000 evra, dok su lokalne samouprave sufinansirale realizaciju projekata sredstvima u iznosu od oko 170.000 evra. Takođe, lokalne samouprave su dobile i tehničku podršku za razvoj i sprovođenje usluga socijalne zaštite, poput pomoći u kući i kluba seniora za stara lica, ličnog pratioca i dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom i savetovališta porodice, mlade i decu.

„Poboljšanje položaja ranjivih grupa jeste državna politika Vlade Srbije i prioritet sistema socijalne zaštite. Lokalne samouprave su jedan od značajnijih šrafova u sistemu i podrška za jačanje njihovih kapaciteta je veoma važna jer u budućnosti treba da postanu još značajniji nosioci socijalne zaštite i socijalne politike na lokalnom nivou”, istakla je Biljana Zekavica, pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Unapređenje socijalne uključenosti jedan od ključnih prioriteta švajcarske razvojne saradnje sa Srbijom, a bliska saradnja programa Swiss PRO sa nacionalnih i lokalnim partnerima doprinela vidljivom napretku u ovoj oblasti, ocenila je Melina Papageorgiou, šefica odeljenja za dobro upravljanje Švajcarske kancelarije za saradnju.

„Veći kvalitet, opseg i inkluzivnost javnih usluga za građane, naročito usluga socijalne zaštite za ranjive grupe, važan je aspekt reforme javne uprave. Pandemija kovida 19 je bila i predstavlja i dalje izazov za ranjive grupe, naročito stare i osobe sa invaliditetom, zato Vlada Švajcarska nastoji da nastavi sa podrškom partnerima u daljem sprovođenju ovih važnih javih usluga”, navela je Papageorgiou.

Direktorka Kancelarije UNOPS u Srbiji Mikela Telatin istakla je da su lokalne samouprava uspešno upotrebile podršku programa Swiss PRO za velike pomake u oblasti socijalne zaštite.

„Ponosna sam što su naše zajedničke aktivnosti unapredile kvalitet života za 3.000 građana i građanki širom Srbije. Tome su značajno doprineli usmeravanje i saradnja sa Ministarstvom rada, finansijska podrška Vlade Švajcarske za socijalnu uključenost, naročito u odgovoru na posledice pandemije, kao i vođstvo i posvećenost lokalnih samouprava u sprovođenju promena u društvu pomoću kojih niko ne ostaje zapostavljen”, navela je Telatin.

Sertifikate za uspešnu realizaciju projekata dobile su lokalne samouprave Arilje, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Brus, Ćuprija, Gadžin Han, Ivanjica, Krupanj, Lebane, Loznica, Medveđa, Mionica, Negotin, Novi Pazar, Paraćin, Pirot, Požarevac, Prijepolje, Prokuplje, Rača, Raška, Ražanj, Rekovac, Šabac, Sjenica, Surdulica, Svilajnac, Topola, Tutin, Užice i Žagubica.

Pored rezultata podržanih projekata, na događaju je predstavljeno iskustvo Grada Loznice u unapređenju usluga socijalne zaštite uz podršku programa Swiss PRO i primer dobre prakse Opštine Sjenica koja je uvela uslugu senzorne sobe.

Ovaj događaj je realizovan u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.