PK SvetiProkopije

Prokuplje 12.07.2022. Nizom kulturno zabavnih i sportskih manifestacija Prokupčani će i ove godine, tradicionalno obeležiti svoju gradsku slavu Sveti Prokopije, koja se u organizaciji Grada Prokuplja i crkve Sveti Prokopije svake godine obeležava 21. jula.

Slavske svečanosti počinju već u četvrtak, 14. jula u 10 sati otvaranjem Likovne kolonije „Boža Ilić“ koja će se ove godine održati na Grebcu, a završiće se litijom kroz grad, svečanom slavskom liturgijim, koncertom i vatrometom na dan slave 21. jula.

U okviru bogatog programa koji su organizatori pripremili z petak 15. jula na „Trgu Topličkih junaka“ održaće se i „Festival sporta“.

U subotu 16. jula u Spomen sobi i na platou Spomen kompleksa Junacima Gvozdenog puka, u 19 sati biće promovisana knjiga „Pravoslavna crkva u Srbiji i njene finanasije od 1804. do 1918.godine“ i Guslarsko veče pod nazivom „Toplički Gvozdeni puk“.

Nedelja je rezervisana za ljubitelje pecanja, tako u osam sati počinje takmičenje u ribolovu kraj reke Toplice, u 17 sati je na gradskoj velikoj zelenoj pijaci takmičenje u spremanju riblje čorbe, a istog dana u 19 sati na „Trgu Topličkih junaka“ održaće se i drugi deo „Festivala sporta“.

U ponedeljak 18. jula svečanost se nastavlja u prokupačkom Domu kulture i to u 19 sati otvaranjem izložbe slika sa ovogodišnje „Ivandanjske likovne kolonije“, a u 20 sati je koncert klasične muzike.

Tradiocionalni Duhovni razgovori zakazani su za utorak u 19 sati u Galeriji „Boža Ilić“. Predavač je arhimandrit Ilirion Lupulović, a u 20 sati istog dana održaće se „Veče privrednika u čast Svetog Prokopija“ u restoranu „Olimpik“ u Prokuplju.

Crkveno obeležavanje gradske slave Sveti Prokopije počinje u sredu, 20. jula, dočekom vikara episkopa hvostanskog Gospodina Justina u 17 i 30, zatim sledi večernja služba u crkvi Sveti Prokopije od 18. sati i u 19 sati počinje Crkvenosvenarodna litija.

Nakon litije u 20 sati u prokupačkom Domu kulture biće održana „Prokopovdanska akademija“ na kojoj će biti uručene „Plaketa Sveti Prokopije“ i Pohvalnica najzaslužnijima.

Dan slave 21. jul obeležiće jutarnja slavska liturgija koja počinje u osam sati, a zatim će u 12 sati u Galeriji „Boža Ilić“ biti otvorena izložnba pod nazivom „Kako pamtimo vladare“.

U 13 sati će se u pešačkoj zoni održati tradicionalna „Ulica darivanja“ na kojoj će pekari, poslastičari, vlsnici ugostiteljskih radnji i trgovina građanima poklanjati svoje proizvode.

Višednevno obeležavanje slave Sveti Prokopije u gradu Prokuplju, koji po tom svecu nosi ime biće završeno 21. jula u večernjim satima kada će se sa početkom u 19. sati na „Trgu Topličkih junaka“ održati najpre kulturno umetnički program, a zatim u 22 sata koncert Alena Islamovića i vatromet.

Organizatori pozivaju građane a posebno građane Prokuplja da uzmu učešća u svim slavskim svečanostima i da svojim prisustvom uveličaju ovaj najveći praznik grada Prokuplja koji seproslavlja u čast zaštitnika grada velikomučenika Svetog Prokopija, čije mošti počivaju u prokupačkoj crkvi sa njegovim imenom.
izvor I foto:prokuplje.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.