PKS RPKKrusevac

Poslovni atlas Srbije i dijaspore je razvijen kako bi preduzetnike iz dijaspore i Srbije direktno povezao i omogućio onlajn prostor za interakciju i saradnju.

Prvi element koji čini Poslovni atlas drugačijim od postojećih idejnih rešenja na ovu temu je razvijen kako bi preduzetnike iz dijaspore i Srbije direktno povezao i omogućio onlajn prostor za interakciju i saradnju.

Drugi element koji čini Poslovni atlas drugačijim od postojećih idejnih rešenja na ovu temu je fokus na podsticanje interakcija kroz platformu (minimum 100 interakcija godišnje), baziran na rešenjima koja će pružiti veću sigurnost i transparentnost u odnosima, kako bi se izgradilo jače poverenje i saradnja. Poslovni atlas sadrži “5 koraka” koji će pratiti proces od uspostavljanja kontakata, do razmene bitnih sadržaja i dokumenata i na kraju konkretnih dogovora. Sistem „5 koraka“ će služiti kao pisani trag koji će biti korišćen od strane članica platforme samo u izuzetnim slučajevima – kada se prekrši dogovor ili se zloupotrebe podeljene informacije.

Projekat je podržan od strane Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva privrede, PKS, RAS, Centra za međunarodne migracije,  Austrijske razvojne agencije.

 "Privrednicima iz Srbije koji imaju ideje i projekte, posebno malim i srednjim preduzećima, kroz ovaj projekat možemo da obezbedimo bolji pristup i kapitalu i znanju dijaspore i nove mogućnosti finansiranja, otvoriti nove izvozne kanale, kroz edukaciju i mentorsku podršku, da podignemo kapacitete za poslovanje na najrazvijenim zapadnoevropskim tržištima. Poslovnoj dijaspori pružićemo, ne samo informacije o opštinskim i potencijalima regiona, uslovima poslovanja i podsticajima za investiranje na nacionalnom i lokalnom nivou, već i konkretne investicione projekte u koje mogu da ulože svoj kapital”

Projekat se bavi razvijanjem poslovne saradnje sa srpskom dijasporom kroz podršku investicijama, partnerstava firmi iz dijaspore i domaćih malih i srednjih preduzeća, i podršku lokalnim samoupravama u predstavljanju investicionih potencijala.

Opšti cilj projekta Link Up! Srbija II je „jačanje i podsticaj preduzetništva sa i kroz srpsku dijasporu u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj, olakšavajući pristup znanju, poslovnim mrežama i finansiranju“.

 Prva grupa aktivnosti uključuje mentorisanje firmi iz Srbije i preduzetnika iz Austrije za  internacionalizaciju poslovanja – izvoz, ulaganje, partnerstva, razvoj plana za partnerstvo sa DACH  kompanijama.

Druga grupa aktivnosti uključuje kreiranje „Poslovnog haba za dijasporu“, koji će pružati podršku poslovnoj dijaspori da ulaže u Srbiju. Poslovni hab podržava srpske firme tako što na dnevnom nivou analizira potencijal domaćih kompanija i mapira i prilazi firmama i preduzetnicima u dijaspori radi podsticanja saradnje. Stvoren sistem kreiranja investicionih prilika od strane lokalnih samouprava i privatnog sektora omogućiće raširenu, profitabilnu i transparentnu saradnju.

Treća grupa aktivnosti uključuje kreiranje i pilotiranje onlajn platforme – „Poslovni atlas Srbije i dijaspore“ koji Vam danas predstavljamo. Poslovni atlas ima za cilj da pruži  preduzetnicima, investitorima i poslovnim brokerima iz dijaspore lakši pristup projektima, partnerima, investicionim i poslovnim prilikama sa lokalnog, regionalnog i nacionalnog nivoa. Poslovni atlas će uključiti i stalno ažurirane informacije značajne za ulagače i preduzetnike.

Četvrta grupa aktivnosti uključuje pičovanje projekata iz Srbije dijaspori; povezivanje kompanija iz Srbije i DACH zemalja kroz dijasporu i podršku kreiranju i promociji kraudfanding i projekata cirkularne ekonomije; kao i podršku autsorsovanju dijaspore ili DACH kompanija kroz dijasporu ka Srbiji. Kreiranje novih i podrška postojećim poslovnim događajima za dijasporu u DACH zemljama i Srbiji su takođe značajni delovi projekta."

PKS RPK Kruševac poziva lokalne samouprave, privrednike i fizička lica koji imaju investicione projekte ili lokacije da se registruju na portalu https://dijaspora.pks.rs/ i da predstave svoj investicioni projekat ili investicionu lokaciju.

Kontakt osoba u PKS RPK Kruševac je Aleksandra Aleksic e mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.